Asociația Promo-LEX, despre achiziția de către IGP a autospecialelor pentru reacționare rapidă: „Nu există nicio cerință din partea UE”

Anticoruptie.md
06/05/2020

Asociația Promo-LEX susține că achiziționarea, în perioada stării de urgență, a 52 de SUV-uri pentru Inspectoratul General al Poliției, în sumă de 20 de milioane de lei, nu a fost o cerință din partea Uniunii Europene, așa cum au prezentat autoritățile. Experții Asociației punctează că fără implementarea altor măsuri incluse în Strategie,achiziționarea SUV-urilor ar putea contribui doar într-o anumită măsură, dar nu suficient pentru a atinge obiectivul de 15 minute ca timp de intervenție rapidă la nivel național.

IGP a achiziționat 52 de autospeciale operaționale de teren pentru echipele de reacționare rapidă, în perioada stării de urgență. Atât Ministrul Afacerilor Interne, cât și Prim-ministrul Republicii Moldova au declarat că este vorba despre valorificarea unor mijloace financiare, din cadrul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană. La fel, IGP a precizat că, achiziția dată este finanțată din fondurile Uniunii Europene, conform Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020, și nu din bugetul de stat.

„Totuși, nu există nicio cerință din partea UE privind achiziționarea de vehicule noi, aceasta fiind doar decizia autorităților moldovene competente. Accentuăm că repartizarea ulterioară a resurselor financiare provenite din Suportul bugetar, după debursarea acestora de către partenerii europeni, este la discreția autorităților. Achiziția unităților de transport este o măsură planificată, care a avut loc și în anii precedenți. Promo-LEX estimează că, achiziția dată, fără implementarea altor măsuri incluse în Strategie, ar putea contribui doar într-o anumită măsură, dar nu suficient pentru a atinge obiectivul de 15 minute ca timp de intervenție rapidă la nivel național”, se arată într-un comunicat al Asociației Promo-LEX.

Pentru asigurarea transparenței achizițiilor efectuate, experții Asociației recomandă publicarea informației privind dotarea echipelor de reacționare-operativă (inclusiv cu unități de transport), dar și a necesităților acestora pe termen scurt și termen lung; suplinirea numărului echipelor de reacționare la apelurile cetățenilor, conform necesităților teritoriale; desfășurarea instruirilor privind modul de reacționare atât a persoanelor antrenate în preluarea apelurilor de urgență (dispecerii), cât și a echipelor de reacționare, inclusiv sub aspectul utilizării echipamentelor și mijloacelor speciale; elaborarea și avizarea tuturor actelor necesare pentru operaționalizarea Inspectoratului Național de Securitate Publică și descentralizarea structurilor de patrulare și reacționare operativă, conform Strategiei de Dezvoltare a Poliției. Implementarea măsurilor adoptate ar urma să aibă loc după încheierea perioadei stării de urgență; informarea onestă a publicului privind sursele, metodele și limitele de achiziție a echipamentelor, utilajelor etc., dar și procedurilor de debursare a mijloacelor financiare de către partenerii de dezvoltare.

Opinia integrală poate fi accesată aici.

Anticoruptie.md
06/05/2020

Comentarii