Asociațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă intenția Comratului de a introduce practici de cenzură

Anticoruptie.md
27/02/2024
CIJM

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media, inclusiv Centrul de Investigații Jurnalistice, condamnă intenția Comitetului Executiv al Unității teritoriale autonome Găgăuzia (UTAG) de a introduce mecanisme arbitrare și abuzive de condiționare a activității presei online printr-o aprobare din partea autorităților autonomiei, ceea ce va împiedica activitatea jurnaliștilor.

ONG-urile subliniază că inițiativa legislativă, lansată de autoritățile UTAG, contravine flagrant Constituției Republicii Moldova și tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte și cer retragerea acesteia. 

Potrivit declarației, inițiativa presupune o serie de intervenții pe mecanismele de funcționare a furnizorului public de servicii media audiovizuale Gagauziya Radio Televizionu (GRT) și crearea unui mecanism de autorizare a presei online din Găgăuzia. Inițiativa legislativă aparține autorităților din Găgăuzia și a fost anunțată la 22 februarie, în contextul desfășurării unor consultări publice anunțate cu o zi înainte de ședința propriu-zisă, la care au participat, în principal, membrii Adunării Populare a UTAG și unii membri ai Comitetul Executiv al UTAG.

Organizațiile semnatare subliniază că „normele constituționale (art. 111) prevăd în mod expres că pe teritoriul UTAG sunt garantate toate drepturile și libertățile prevăzute de Constituția și legislația Republicii Moldova. Găgăuzia poate fi administrată în temeiul actelor normative ale Adunării Populare doar în cazul în care acestea nu contravin Constituției și legislației Republicii Moldova (art. 2). Reamintim că legislația în vigoare a Republicii Moldova nu prevede autorizarea presei online.”

„Subliniem că instituirea unor condiții, precum obținerea unui act permisiv (Izin) din partea autorităților UTAG, pentru ca mass-media online să poată furniza informații publicului constituie o încălcare a dreptului constituțional la libera exprimare. Prevederile proiectului de lege elaborat de organul executiv al Găgăuziei depășesc obiectul de reglementare al Legii UTAG a audiovizualului și contravin legislației statului (art. 32 al Constituției Republicii Moldova, Legea nr. 64/2010 cu privire la libertatea de exprimare, Legea nr. 241/2007 comunicațiilor electronice, Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător ș.a.), precum și tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte”, se menționează în declarație. 

ONG-urile recunosc necesitatea ajustării Legii UTAG nr. 66/2016 a audiovizualului – act normativ ce nu satisface exigențele Directivei 2010/13/UE a Serviciilor Mass-media Audiovizuale – la cerințele stabilite în legislația națională, dar și la standardele internaționale. „În același timp, subliniem că intervențiile pe mecanismele ce vizează activitatea GRT, propuse de Comitetul Executiv al UTAG, sunt irelevante demersului de a îmbunătăți calitatea legii locale. Reducerea cotei de difuzare a conținutului în limba găgăuză, investirea directorului tehnic/financiar cu atribuția de administrare a GRT sau reducerea numărului membrilor Consiliului de Supraveghere pe motiv că „este complicat să aduni atâția oameni în același loc” nu constituie modificări pertinente de a duce la îmbunătățirea reglementărilor locale”, se subliniază în declarație.

ONG-urile semnatare condamnă tentativele autorităților din UTAG de a submina libertatea presei, reamintind că acesta nu este singurul derapaj de acest fel.

Anticoruptie.md
27/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii