„Astfel de condiții lezează demnitatea copiilor”. Ombudsmanul a solicitat Guvernului să asigure imediat toate școlile cu WC-uri

Ilie Gulca
13/09/2021

Avocatul Poporului pentru drepturile copiilor, Maia Bănărescu, sprijină apelul organizațiilor neguvernamentale internaționale Amnesty International Moldova, Terre des Hommes, și al unor asociații neguvernamentale moldovenești față de Guvern privind asigurarea imediată a școlilor moldovenești cu blocuri sanitare și repararea tualetelor acolo unde este necesar.

„Condițiile sanitare din cadrul instituțiilor de învățământ din Republica Moldova nu corespund standardelor minime ale Organizației Mondiale a Sănătății, iar în unele cazuri pun în pericol sănătatea și securitatea copiilor”, a constatat Bănărescu.

Avocatul Poporului a subliniat că în multe școli din Moldova toaletele sunt în afară clădirii instituției, iar condițiile din aceste WC-uri nu corespund nici normelor sanitare, nici celor de securitate.

„Aceste veceuri reprezintă un spațiu insalubru, cu miros îngrozitor,  cu o gaură/ câteva găuri fără separeuri în podea, fără apă pentru sanitație, fără instalații sanitare, oricât de primitive, fără încălzire, de multe ori fără uși sau cu uși care abia se țin etc. În aceste toalete lipsește posibilitatea de a spăla mâinile, nu sunt lavoare, nu este apă și săpun. Astfel de condiții, pe lângă lezarea demnității copiilor, încălcă grav drepturile copiilor la sănătate și educație. Situația existentă încalcă grav dreptul la integritate fizică și psihică, la sănătate, la trai decent și la educație, dreptul la apă, la siguranță”

Bănărescu a solicitat Guvernului să adopte normative financiare cât și să suplinească resursele financiare pentru a asigura condiții corespunzătoare dezvoltării copilului. Ministerele de resort să monitorizeze asigurarea pe deplin a respectării dreptului copilului la sănătate în instituțiile de învățământ secundar.

Ilie Gulca
13/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii