Atacul cibernetic de la Curtea de Conturi // A fost sesizată procuratura

Irina Odobescu
26/07/2021
Colaj: CIJM

Curtea de Conturi a sesizat Procuratura Generală să investigheze atacul cibernetic de săptămâna trecută. În urma acestui asalt, site-ul oficial al instituției a căzut, iar o bună parte a informației publice a fost ștearsă. Totodată, instituția anunță că angajații lucrează, inclusiv după orele de lucru, pentru a restabili informația pe site. 

Șefa Secție relații externe și comunicare a Curții de Conturi, Violeta Balan, a precizat pentru Anticoruptie.md că procuratura a fost sesizată oficial în acest caz. „Direcția tehnologii informaționale colaborează cu Procuratura și prezintă informația solicitată. Se implică mai mulți angajați, chiar și în afara orelor de muncă, pentru a ajuta să fie plasată informația pe site. Nu sunt cheltuiți bani în plus. Recuperăm informația, o punem ca să fie vizibilă și pe site, pentru că toată informația sigur că se păstrează”, a mai precizat Balan pentru Anticoruptie.md. 

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a spus într-un interviu acordat Europei Libere că acest asalt cibernetic a fost „un atac la securitatea statului Republica Moldova”. Site-ul oficial a fost restabilit la o versiune mai veche în decurs de o săptămână. 

Reporterii Anticoruptie.md au scris despre cheluielile de 630.170 de lei pe care le-a avut Curtea de Conturi. Instituția a procurat un sistem de securitate informaţională, cu două luni înainte de a fi supusă atacului cibernetic. Firma de la care a fost procurat sistemul se numeşte Daac System Integrator SRL şi aparţine în proporţie de 50 la sută omului de afaceri Vasili Kirtoka, consilier socialist în Consiliul Municipal Chişinău.

Pe 15 iulie, bazele de date publice ale Curții de Conturi au fost distruse în urma unui atact cibernetic. În aceeași zi, în comunicatul instituției s-a precizat că „distrugerea paginii publice a avut loc în contextul unor audituri de rezonanță și cu impact în societate, la etapa raportării și mediatizării celor mai importante misiuni de audit planificate în activitatea instituției”.

Irina Odobescu
26/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii