Autorităţile elaborează un proiect de reglementare a utilizării dronelor. Ce spun jurnaliștii de investigație

Julieta Saviţchi
19/04/2016
playtech.ro

Autorităţile pregătesc un proiect de lege care va condiţiona utilizarea dronelor pe teritoriul Republicii Moldova. Iniţiativa a venit după ce în mass-media au apărut mai multe investigaţii jurnalistice despre averile unor demnitari, în care drept probe au servit filmările cu drona.

Potrivit Realitatea TV, proiectul este elaborat de către Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova (AAC) în colaborare cu Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Ministerul Apărării. Astfel, proiectul de reglementare a dronelor va conține condițiile de operare în spațiul aerian național al aeronavelor fără pilot la bord, criteriile de clasificare a dronelor în funcție de dimensiuni, masă, înălțimea și distanța la care pot fi pilotate, înmatricularea dronelor şi condițiile de obținere a unui certificat de înmatriculare, asigurarea dronelor pentru daune produse terților etc.

Serviciul de Informaţii şi Securitate a propus ca în noua lege să fie prevăzute norme clare care să nu admită imixtiunea în viaţa privată şi să nu fie încălcat dreptul la proprietate, să asigure securitatea personală a cetăţenilor şi a traficului aerian.

Intenţia autorităţilor de a reglementa utilizarea dronelor a provocat reacţii negative din partea mass-media, în special din partea jurnaliştior de investigaţie. Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, consideră că noile norme vor restricţiona activitatea jurnaliştilor de investigaţie. „Statul mai întâi trebuie să facă regulă cu averile demnitarilor, acumulate ilicit, apoi să se apuce de drone. Este clar că această iniţiativă vine în urma unor investigaţii jurnalistice cu utilizarea dronelor şi încearcă astfel să limiteze activitatea jurnalismului de investigaţie şi să apere demnitarii. Spaţiul aerian nu este privat, este un spaţiu public şi nu văd de ce ar putea fi restricţionată utilizarea dronelor”,  a spus Cornelia Cozonac.

Și Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente, consideră că noua lege va fi îndreptată împotriva jurnalismului de investigaţie. „Problema numărul unu în Republica Moldova este corupţia, dar nu dronele. Jurnaliştii au rămas practic unicii care luptă cu acest fenomen. Cu ajutorul dronelor jurnaliştii de investigaţie au reuşit să scoată la iveală averile demnitarilor care nu corespund celor indicate în declaraţiile de avere. Este evident că prin acest proiect de lege demnitarii de rang înalt încearcă să-şi protejeze averile acumulate ilegal”, a comentat Petru Macovei.

Iurie Sănduţă, director Rise Moldova, consideră că o lege privind reglementarea dronelor ar fi utilă, doar că aceasta nu ar trebui să fie îndreptată împotriva jurnaliştilor de investigaţie. "Drona este singurul instrument pentru a documenta averile luxoase ale unor demnitari, pe care le ascund cu grijă după garduri înalte. Apar semne de întrebare că această iniţiativă a apărut după ce au fost publicate mai multe investigaţii jurnalistice despre averile demnitarilor, filmate cu drona. Există riscul să se repete experienţa Legii cu privire la protecţia datelor cu caracter personal. Sub acest pretext sunt ascunse informaţii de interes public sporit, s-a ajuns până la depersonalizarea numelor procurorilor şi judecătorilor în deciziile judecătoreşti făcute publice”, a declarat Iurie Sănduţă.

Portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice a publicat anterior mai multe anchete în care a folosit imagini filmate cu drona. Una dintre acestea îl viza pe democratul Constantin Botnari. Jurnaliștii au scos la iveală că politicianul a îngrădit circa 40 de ari de pădure, fără acordul firmei care a luat în arendă acel teren. 

 

Julieta Saviţchi
19/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii