Autoritățile municipale intenționează să majoreze numărul de locuri în spitale pentru pacienții infectați cu Covid -19

Olga Stăvilă
04/10/2021

Autoritățile Capitalei se pregătesc să suplinească numărul de paturi în spitalele din Chişinău pentru a putea face faţă numărului mare de infectări zilnice cu Covid-19.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Boris Gîlca, șeful adjunct al Directiei generale asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chişinău, a comunicat că la Spitalul Clinic municipal nr. 4 va fi activată o secție nouă, de 30 de paturi pentru pacienții cu Covid-19, aflați la tratament paliativ. Cu 33 de paturi urmează a fi suplinită şi secţia pentru tratarea copiilor infectaţi cu Covid, de la Spitalul Municipal pentru Copii „V.Ignatenco”, unde există deja 30 de locuri. La necesitate, ar putea fi reprofilat pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirusul de tip nou Spitalul Clinic Municipal ”Gh.Palade”, care are o capacitate de 310 locuri.

”Suntem în valul al patrulea al pandemiei, care este cel mai agresiv și cu cea mai mare rată de contaminare. Luna octombrie, probabil, va fi foarte dificilă în gestionarea pandemiei de Covid-19. În Chisinau se înregistrează cel mai mare număr și cele mai grave cazuri, iar ultimele estimări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că am putea înregistra până la 2000 de cazuri zilnice de infectare cu Covid – 19. Situaţia devine alarmantă, iar locurile libere în secţiile de terapie intensivă sunt la limită”, a precizat funcţionarul.

Cei mai mulţi pacienţi infectaţi cu Covid-19 sunt internaţi în spitalul amenajat într-un pavilion de la Moldexpo, cu o capaciate de 450 de locuri. Pacienţii infectaţii cu coronovirusul de tip nou din Chişinău mai sunt internaţi la Spitalul „Sf.Arhanghel Mihail”, 300 de locuri, la Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, 150 de locuri. Pentru pacientele însărcinate sunt 50 de paturi la Maternitatea numărul 2.

În spitalele municipale sunt internate 929 de persoane, adulți și copii, confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 44 sunt stare extrem de gravă.


 

Olga Stăvilă
04/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii