Averea fostului deputat Nae-Simion Pleșca ar putea fi confiscată la inițiativa ANI

Irina Odobescu
07/12/2020
tribuna.md

Inspectoratul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în privința fostului deputat democrat, Nae-Simion Pleșca. Fostul demnitar ar fi încălcat regimul juridic al averii și intereselor personale. ANI cere confiscarea averii lui Pleșca, diferența între averea dobândită și veniturile obținute fiind estimată la peste 800 de mii de lei. 

„În cadrul controlului averii, inspectorul de integritate a stabilit existența diferenței substanțiale între averea dobândită și veniturile obținute de fostul deputat și membrii familiei sale, în mărime de 831 mii 732 de lei. Potrivit materialelor din dosar, fostul deputat împreună cu soția au încasat venituri în sumă totală de aproximativ 1.632.000 de lei, bani obținuți din extrageri financiare din conturi bancare, dintr-o rambursare a unui împrumut acordat propriului SRL, transferuri bănești internaționale și depozite bancare. Totuși, în perioada vizată, fostul deputat împreună cu familia sa au înregistrat mai multe cheltuieli decât venituri, în cuantum de circa 2.464.000 de lei”, transmite ANI într-un comunicat.

Cheltuielile au fost deduse de către inspectorul de integritate din operațiunile efectuate de subiect – alimentare cu numerar pe conturile bancare, deschiderea unor depozite bancare, acordarea unui împumut de aproximativ 1.823.000 de lei aceluiași SRL, precum și transferuri internaționale efectuate de către cei doi soți. Ca urmare a celor constatate, inspectorul de integritate a transmis spre examinare cauza dată în instanța de judecată, pentru dispunerea confiscării averii nejustificate de 831.732 de lei, iar către Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost remis un denunț pe aspectul îmbogățirii ilicite a fostului deputat.

„Inspectorul de integritate a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să realizeze un control pe numele subiectului și soției sale, dar și asupra SRL-ului deținut de către familie. Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, fostul parlamentar riscă să nu mai poată deține o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de deputat pe un termen de trei ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor al ANI. Fostul deputat a fost atenționat de către ANI să depună repetat declarațiile de avere și interese personale din perioada vizată în formă rectificată”, mai scrie ANI. 

Precizăm că Nae-Simion Pleșca a fost deputat liberal-democrat. Se numără printre cei șapte PLDM-iști care au părăsit formațiunea politică și au votat Guvernul Filip în ianuarie 2016, după care, în aprilie 2017 a aderat la PDM. Portalul Anticoruptie.md a scris despre ascensiunea politică, dar şi afacerile demnitarului.

În 2001 Pleșca se regăsea pe lista electorală a PNL, a candidat pe listele PLDM în anul 2009. În scrutinul din 2010 politicianul era pe locul 27, iar la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 a candidat de pe poziția a 28-a pe lista PLDM. A obținut mandatul de deputat în iulie 2015 după ce Anatolie Dimitriu, colegul său de partid, a fost ales președinte al raionului Ialoveni și a renunțat la funcția de parlamentar.

De când a ajuns în Legislativ, Nae-Simion Pleșca și-a dublat numărul de imobile. Deputatul a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (actuala ANI, n.r.) și în 2013. Potrivit constatărilor CNI, Pleșca și-a cumpărat în acel an patru imobile și un teren în valoare totală de peste 1,3 milioane de lei, asta în condițiile  în care veniturile totale ale familiei sale nu au depășit suma de 300.000 de lei. Totodată, CNI a arătat că parlamentarul nu a declarat 11 conturi bancare: curente, de card, de depozit, dar și trei automobile.

Pleșca s-a apărat motivând că a cumpărat prorietățile din economiile făcute pe parcursul anilor. Cât privește automobilele, deputatul a explicat că le-a vândut cu mai mulți ani în urmă în bază de procură. Acesta a avut o scuză și în privința conturilor bancare nedeclarate, menționând că ele ar aparține soției sale și că acestea se conțin în declarația cu privire la disponibilul de mijloace bănești. În decembrie 2013, CNI a clasat cauza în care era vizat Nae-Simion Pleșca.

Anterior, presa a scris despre „imperiul imobiliar” al lui Pleșca. El s-a ales în 2015 cu un imobil nou, o casă de 38,7 metri pătrați, pe care a reconstruit-o. Construcția s-a lăsat însă cu un litigiu, după ce vecinii deputatului l-au acționat în judecată, scriau în iunie 2017 reporterii de la Ziarul de Gardă. La 7 iunie 2016, fosta Judecătorie Buiucani, mun. Chişinău, a admis cererea Galinei Deliu şi a suspendat executarea lucrărilor de construcţie până la examinarea cauzei în fond. Pentru că deputatul a încălcat decizia Judecătoriei Buiucani, continuând construcţia, în octombrie 2016, vecinii au cerut, în două rânduri, aplicarea interdicţiei de înregistrare la Cadastru a dreptului de proprietate asupra casei, cereri respinse de Judecătoria Buiucani şi de Curtea de Apel Chişinău”, scriau jurnaliștii de la ZdG.

Irina Odobescu
07/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii