Averea lui Andrian Candu în 2015: venituri de 2,5 milioane de lei de la Prime Management

Anastasia Nani
07/11/2016
Vlad Plahotniuc și Andrian Candu Foto: realitatea.md

Andrian Candu, președintele Parlamentului, a obținut în 2015 dividente în valoare de 2,6 milioane de lei de la Prime Management SRL, companie în cadrul căreia politicianul deține o cotă-parte de 10% și care anterior era deținută în întregime de Vlad Plahotniuc. Andrian Candu a devenit partenerul de afaceri a nașului său de cununie după ce prim-vicepreședintele PD a cedat o parte din acțiuni, dintre care 5% Cezarei Salinski, tot ea și administratoarea companiei.

De altfel, Prime Management este singura afacere pe care Vlad Plahotniuc a declarat-o pe când ocupa funcția de deputat. În ultima sa declaraţie pe venit, cea pentru anul 2014, businessmanul a indicat că firma i-a adus un venit de peste 30 de milioane de lei. 

Anterior, președintele Parlamentului a mai deținut 5% din acțiunile firmei, dar în 2014 i le-a vândut lui Vlad Plahotniuc contra sumei de 230.000 de lei.

Tot pe parcursul anului 2015, Andrian Candu a avut un salariu de circa 200.000 de lei. La capitolul „Bunuri imobile”, președintele Parlamentului a indicat un apartament cu o suprafață de 85,7 metri pătrați cu o valoare cadastrală de jumătate de milion de lei, un alt apartament de circa 60 de metri pătrați, privatizat acum câțiva ani, în care politicianul deține o cotă de 33%, și un garaj-boxă în valoare de 10.000 de lei.  

Democratul a declarat o singură mașină, cumpărată în 2014: Toyota Lexus RX 450, fabricată în 2010, și care valorează peste 560.000 de lei. Demnitarul mai are două credite în lei cu rata dobânzii de 14% şi 15%, ambele contractate în 2013 şi scadente în 2018. „Andrian Candu a omis să declare în anii 2010 - 2013 mai multe bunuri, cum ar fi: apartamentul în care deţine 1/3 cotă parte, două conturi curente în lei şi şapte acţiuni la întreprinderea Succin S.A., cu valoarea nominală de cinci lei. În martie 2015, CNI a confirmat printr-un act de constatare situaţia de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2013 de către Andrian Candu, însă a dispus clasarea cauzei în legătură cu lipsa unei încălcări intenţionate. Bunurile respective au fost trecute în declaraţia din 2014, însă demnitarul a indicat o valoare a apartamentului în care deţine 1/3 cotă parte care nu corespunde realităţii, fiind mult mai mică decât valoarea cadastrală constată în actul CNI”, constată experții Asociației pentru Democrație Participativă „Adept”.

Anastasia Nani
07/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii