Averea lui Ghenadie Sajin, șef al Inspecției de Stat în Construcții, în 2016: trei credite și mașină vândută cu jumătate de milion de lei

Anticoruptie.md
26/09/2017
Ghenadie Sajin. Captură video: Jurnal TV

Ghenadie Sajin, actualul șef al Inspecției de Stat în Construcții și, în trecut, administrator al firmei Finpar Invest, afiliată președintelui PD Vladimir Plahotniuc, a vândut anul trecut automobilul de marcă Toyota Land Cruiser, fabricat în 2008, tranzacție de pe urma căreia a obţinut jumătate de milion de lei, echivalentul a peste 23.000 de euro, potrivit cursului valutar actual.

Ghenadie Sajin este șef al Inspecției de Stat în Construcții (ISC) din aprilie 2015. Declarația de avere și interese personale a funcţionarului arată că, în 2016, el a avut un salariu de 97.189 de la Inspecție sau circa 8.000 de lei pe lună. Pentru comparație, în calitate de director al Finpar Invest, el a câștigat cu un an mai devreme 434.608 lei, conform declarației pentru anul 2015.  Soția sa, angajată a ÎS CRIS Registru a adunat 87.772 de lei din salariu.

Funcționarul a trecut pe hârtie trei terenuri agricole, moștenite în 2012, și unul pentru construcții, cumpărat cu un an mai devreme, precum și un apartament cu suprafața de 262 de metri pătrați, pe care l-ar avea în folosință, printr-un contract de comodat. Din declarație a dispărut o casă de locuit de 72 de metri pătrați, pe care Sajin a indicat-o în actele pentru 2015, precum și trei construcții accesorii. Pe toate el le-ar fi vândut anul trecut cu doar 24.000 de lei.

Șeful ISC, care este și membru al Consiliului Politic Național al Partidului Democrat, are contractate trei credite, unul în 2011 și alte două în 2015, în sumă totală de 3,8 milioane de lei. Totodală, el a indicat că deține titluri sau acțiuni în Fondul de Investiții Telecom-Invest, însă nu le-ar cunoaște numărul și valoarea de cumpărare.  

Centrul de Investigații Jurnalistice în parteneriat cu Ziarul de Gardă au scris anterior, în cadrul unei anchete, despre rapiditatea cu care el a fost desemnat în funcție, la doar trei săptămâni după ce Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a anunțat concursul privind suplinirea postului vacant. Și asta chiar dacă CV-ul funcționarului nu denotă o experiență vastă și nici studii în domeniu.

Sajin era cunoscut drept unul dintre numeroşii administratori ai afacerilor liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Începând cu 2009 și până a ajunge la ISC, el a fost adjunct apoi director al firmei Finpar Invest, care deţine mai multe terenuri şi clădiri în Capitală. Tot el ar fi cumnat cu Valeriu Zubco, fost procuror general, cu care a participat la vânătoarea din Pădurea Domnească, în decembrie 2012. El este şi unul dintre martorii-cheie ai procesului penal care a urmat după acea vânătoare, în urma căreia a fost condamnat un singur om, judecătorul Gheorghe Creţu.

Anticoruptie.md
26/09/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii