Averea lui Ilan Shor

Mariana Colun
20/10/2015
Foto: ShorHolding

În autodenunțul lui Ilan Shor, făcut public în presă, apar detalii despre sumele exorbitante pe care acesta i le-ar fi transmis liberal-democratului Vlad Filat în calitate de mită. Shor este învinuit și în dosarul gestionării frauduloase la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, soldată, potrivit unor estimări, cu dispariția unui miliard de euro. Cu toate acestea, din declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă de Shor atunci când a intrat în cursa electorală pentru fotoliul de primar la Orhei, aflăm că acesta ar avea conturile și buzunarele aproape goale.

Potrivit declarației cu privire la venituri și proprietate pentru anii 2013-2014, Ilan Shor ar fi ridicat un salariu de 255.000 de lei, adică aproximativ 10.000 de lei pe lună. Omul de afaceri mai declara două apartamente cu o suprafață totală de aproape 400 de metri pătrați, o casă de locuit de peste 200 de metri pătrați, un teren și o construcție de 48,6 metri pătrați. 

La capitolul bunuri mobile, Shor declara patru autoturisme - un Bentley Continental, Gaz 2410, o Toyota Runner și un Crysler 300 S. Mai prost stă primarul de Orhei la capitolul conturi bancare - acesta are trei conturi pe numele său în care se găsesc doar 384.000 de lei și puțin peste 700 de dolari. Sume mult mai mari se află sub numele soției lui Shor, Sara, cunoscută cu numele de scenă Jasmin, care are în conturi peste 91.000 de euro.

În campania electorală pentru cârma Primăriei Orhei, Ilan Shor s-a autofinanțat prin firma Dufremol SRL, companie fondată și administrată de Ilona Shor, mama vitregă a acestuia. Astfel, compania a donat, ca persoană juridică, în bugetul partidului Ravnopravie, din partea căruia a candidat Shor, peste un milion și jumătate de lei. În rapoartele financiare, Ilan Shor este trecut ca director al firmei. Alte sume de peste un milion de lei au venit de la 23 de angajați ai Dufremol SRL.

Deși nu se regăsesc în declarația pe venit, portalul MoldStreet a mai scris că Ilan Shor este proprietarul echipei de fotbal Milsami Orhei, al hotelului Klassik și al firmei Moldklassika International. În afară de acestea, Shor mai deține o serie de imobile și afaceri în Rusia și Kârgâzstan. O parte din avere i-a revenit prin moștenire de la tatăl său, Miron Shor.

În autodenunțul pe care l-a semnat în fața procurorilor, Ilan Shor menționează detalii despre sume de sute de milioane de dolari pe care i le-ar fi plătit, prin diverse metode, lui Vlad Filat. Edilul de Orhei spune că împrejurările legate de scandalul cu compania Le Bridge l-au impus să apeleze la Filat, căruia i-a dat mită 500.000 de dolari pentru a pune capăt controalelor excesive, dar şi pentru a câştiga procesul de judecată. Ulterior, Vlad Filat ar fi pretins şpagă de un million de dolari pentru a-i permite comerţul fără taxe cu petrol în zona vamală a Republicii Moldova. Iniţial i-a achitat jumătate de million, restul urmând s-o facă după ce liberal-democratul avea să-şi onoreze promisiunea. Shor a mai arătat în denunţul său că Filat i-ar fi propus să-i răscumpere creditele de la Banca de Economii în sumă de un mililiard de lei pentru a-i rezolva problemele cu vama şi staţiile peco. Deşi fostul premier nu şi-a onorat promisiunea, el nu i-a restituit banii omului de afaceri. Primarul orașului Orhei a mai declarat că ultima dată, la 10 octombrie 2015, i-a dat lui Filat 20 de milioane de lei “pentru necesităţile partidului” chiar la sediul PLDM, de pe strada Bucureşti din Capitală.

Experții din domeniul financiar susțin că în Moldova nu există businessmeni capabili să ofere mită în valoare de 250 de milioane de dolari. Într-un comentariu postat pe blogul său, Gheorghe Constandache subliniază că Shor nici nu a visat să țină în mâini așa sumă de bani.

„După toate informațiile, capitalul moștenit de el se cifra în anul 2009 la aproximativ 42 de milioane de dolari. Conform calculelor exacte, pentru ca să dai o șpagă de 250 de milioane de dolari, este nevoie să deții o afacere de cel puțin 4 - 4,5 miliarde de dolari în condițiile Moldovei și care ar fi putut fi răscumpărată în cel puțin 12 - 15 ani. Moldova așa afaceriști nu a avut și nici nu va avea în următorii 150 de ani”, punctează expertul.

Într-o anchetă realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice în 2011, reporterii au demonstrat că proprietățile Sindicatelor erau vândute pe nimic firmelor lui Shor, care le punea în gaj și lua credite de 3-10 ori mai mari decât valoarea acestora. Creditele erau luate de la Banca de Economii și Banca Socială. 

Mariana Colun
20/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii