Averea modestă a șefului Moldovagaz în anul 2016

Anticoruptie.md
25/10/2017
Foto: moldpres.md

Vasile Botnari, preşedinte al Consiliului de administraţie al SA Moldovagaz din februarie 2017, nu a indicat în declarația de avere pentru anul trecut niciun teren, locuință sau automobil.  

Potrivit documentului, Botnari a avut în 2016 venituri doar din salariul de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în sumă totală de 120.747 de lei. El  mai trecut pe hârtie conturile bancare în care deține peste 270.000 de lei și 14.088 de euro și cele două firme fondate de fostul demnitar și soția acestuia. Ea este administratoarea și fondatoarea firmei A&N Ser­vice SRL, specializată în servicii. Datele de la Camera Înregistrării de Stat îl prezintă pe Vasile Botnari în cali­tate de fon­da­tor al fir­mei SC Vabaro Lux SRL, cu sediul în Stră­şeni. Vasile Bot­nari deţine o cotă-parte de 30% din fir­ma spe­cia­li­zată în tâmplărie.  

Deși nu declară oficial niciun bun mobil sau imobil, Botnari dă de înțeles că deține colecții de artă și alte bunuri precum metale sau pietre prețioase, precum și bani în numerar, valoarea cărora depășesc suma de 15 salarii medii pe economie. Detaliile sunt însă blurate. 

Botnari a fost ales șef la Moldovagaz pe 9 februarie, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de observatori, potrivit unui comunicat de presă. Anterior a fost ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, după care al Tehnologiei Informației. O anchetă anterioară a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arăta că Vasile Botnari nu are experiență în domeniul Tehnologiilor Informaționale, întreaga sa activitate axându-se pe domeniul Transporturilor.

La scurt timp după ce a fost ales în funcție, reporterii Ziarului de Gardă au dezvăluit, în cadrul unei anchete, că șeful de la Moldovagaz locuiește împreună cu familia într-un imobil de lux din sectorul Telecentru al Capitalei, înscris pe numele socrilor. Imobilul are o valoare cadastrală de 2,7 milioane de lei și și a fost achiziționat în august 2009, împreună cu cei 6,5 ari pe care e ridicată casa. Totodată, soția lui este coproprietară a unui apartament. În 2014, Botnari a ajuns în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate, care nu a stabilit însă divergenţe majore între averea deţinută şi cea declarată. Cauza a fost clasată.  

Anticoruptie.md
25/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii