Averea unui deputat, sub lupa ANI, iar șase procurori sunt vizați în proceduri contravenționale

Irina Odobescu
14/09/2020
generaloffice

Autoritatea Națională de Integritate a inițiat, în perioada 7 - 11 septembrie, controlul averii unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova. În același timp, în procedurile inspectorilor de intergritate au intrat patru procurori pe numele cărora au fost pornite cauze contravenționale, iar în privința altor doi procurori, inspectorii de integritate au emis procese verbale cu privire la contravenție.

ANI a inițiat zece controale săptămâna trecută. Subiecții controlului averii au fost un deputat din Parlamentul Republicii Moldova, un șef al unui penitenciar și un funcționar din cadrul APL Sadova, raionul Călărași. În cazul unui primar din raionul Dondușeni a fost constatată incompatibilitatea de funcție. Conflicte de interese au fost găsite de inspectorii de integriatate în cazul unui primar din raionul Florești, al unui fost conducător al unei societăți pe acțiuni, al unui subiect al decarării din cadrul Spitalului raional Nisporeni și în cazul a trei directori de organizații publice din raioanele Florești, Fălești și Cahul.

Patru procurori din Procuraturile municipiului Chișinău, Cahul și UTA Găgăuzia și un șef de direcție din cadrul Agenției pentru Supraveghere Tehnică au depus tardiv sau nu au depus declarațiile de avere și interese personale, iar în urma controalelor ANI au fost pornite cinci cauze contravenționale pe numele acestora.

În același timp, au fost întocmite cinci procese verbale cu privire la contravenție în cazul a doi procurori din Procuratura municipiului Chișinău, al unui ales din cadrul Consiliului local al orașului Durlești, Chișinău, al unui funcționar public din cadrul primăriei Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul și al unui funcționar din cadrul APL Ciolacu Nou, raionul Fălești, la bază fiind nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale. 

Săptămâna trecută, ANI a emis două acte de constatare a încălcării pentru un subiect al declarării din cadrul APL Baxani, raionul Soroca pentru incompatibilitate, iar în cazul unui director de școală din raionul Șoldănești a fost stabilit conflictul de interese. 

Irina Odobescu
14/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii