Averile membrilor CEC în anul 2016: maşini noi, sute de mii de lei în numerar şi onorarii în valută

Victoria Dodon
08/06/2017
Foto: cec.md

Declarațiile de avere și interese pentru anul 2016 ale șase dintre cei nouă membri ai Comisiei Electorale Centrale, care și-au început mandatele la mijlocul anului trecut, au fost publicate pe portalul oficial al instituției. Potrivit documentelor, președinta CEC, Alina Russu, conduce un automobil nou, Sergiu Gurduza a trecut pe hârtie aproape jumătate de milion de lei pe care îi deține în numerar, iar Iurie Ciocan încă nu a finisat lucrările la casa pe care o construiește deja de câțiva ani. 

Anul trecut, Alina Russu a câștigat în primele șapte luni de activitate la CEC 117.121 de lei, iar alte peste 45.000 de lei le-a obținut în calitate de șefă a cabinetului președintelui fracțiunii PCRM din Parlament, funcție deținută până a deveni membru al Comisiei. Soțul ei a avut un salariu anual de 75.851 de lei la Ministerul de Externe, precum și o indemnizație de peste 6.500 de euro. Potrivit declarației de avere, președinta CEC a vândut anul trecut compania Novosti SRL cu 5.400 de lei. Potrivit liderei PAS, Maia Sandu, firma ar fi deținut site-ul de știri care a difuzat materialul despre pericolul venirii a 30.000 de emigranți sirieni în Republica Moldova, în timpul campaniei prezidențiale din toamna anului trecut. Preşedinta CEC a respins acuzaţiile. Totodată, soțul Alinei Russu a vândut anul trecut un automobil de marcă Mercedes Benz, tranzacție de pe urma căreia a câștigat 220.000 de lei. În schimb, cuplul s-a ales cu un Renault Megane, fabricat în 2005 și deținut prin comodat.

Cei doi mai au în proprietate 25% dintr-un apartament cu o suprafață de 70,9 metri pătrați, aflat în mun. Chișinău. Alina Russu a mai trecut pe hârtie și o casă de locuit de 307 metri pătrați, la fel în Chișinău, pe care o deține prin folosință încă din 1996, dar care nu a fost indicată în declarația de venituri și proprietate pentru anul 2015. În acte mai figurează cota-parte de 20% din firma Erino SRL, care ar fi inactivă în prezent, precum și creditul de 70.000 de lei contractat în 2015. Alina Russu este fondatoare a două organizații neguvernamentale: Societatea Independentă pentru Educație și Drepturile Omului (SIEDO) și Asociația pentru Democrație, Economie și Reforme (ADER).

Rodica Ciubotaru, vicepreședinta Comisiei, a avut în 2016 un venit de 165.814 de lei, dintre care aproape 28.500 de lei salariu de la patru SRL-uri și o societate pe acțiuni, iar restul, din activitatea desfășurată la CEC. Ea a mai primit un ajutor material de 50.000 de lei din partea CMC. Ciubotaru locuiește într-un apartament de 74 de metri pătrați, cumpărat în anul 2000 și conduce un automobil de marcă Mitsubishi, cumpărat acum patru ani în leasing. Sercetarul CEC, Veaceslav Agrigoroaie, a trecut în declarația de avere salariul de 127.414 lei și ¼ dintr-un apartament de 71 de metri pătrați situat în Chișinău. De asemenea, Agrigoroaie mai este titularul a 80 de acțiuni în compania DAAC Hermes.

Fostul președinte CEC, Iurie Ciocan, continuă să dețină postul de membru al Comisiei, chiar dacă în ianuarie 2017 a fost numit director al Centrului de Implementare a Reformelor. În calitate de președinte, el a avut în 2016 un salariu de 225.213 de lei, iar alte 4.000 de euro le-a primit drept onorariu pentru consultanță electorală în afara țării. Soția lui, cântăreața Nona Marian a declarat aproape 4.400 de lei venit din activitatea de creație și dividente de peste 168.000 de lei din activitatea portalului Privesc.eu, la care deține cote-părți prin intermediul a două firme: Privesc.eu SRL (29,85%) și Privesc.eu Web SRL în România (35%). Ea mai deține acțiuni în firmele Elvicom SRL – 50% și Marsan SRL – 50%. 

Cuplul are în proprietate jumătate dintr-un apartament de 103 metri pătrați în Capitală, în timp ce cota-parte dintr-un alt apartament deținut de Nona Marian a fost vândută cu 95.773 de lei. Ei mai au în proprietate și o casă de locuit aflată în construcție, cumpărată împreună cu terenul aferent în anul 2008. Ciocan declara anterior, în cadrul unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, că nu are suficiente resurse financiare ca să finiseze casa cu o suprafață totală de circa 260 de metri pătrați din str. Stolniceni. Funcționarul conduce un Mercedes luat în leasing în anul 2012. În același an el a contractat un credit în valoare de 30.000 de dolari SUA. Iurie Ciocan mai deține acțiuni în societatea pe acțiuni DAAC Hermes Grup și este cofondator al Centrului de Drept Necomercial.

Vladimir Șarban a avut anul trecut un salariu de 230.735 de lei în calitate de consilier al președintelui Republicii Moldova și alte 60.774 odată devenit membru al CEC. Soția lui este angajată la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar împreună au avut venituri totale de circa 100.000 de lei drept dobânzi din mai multe depuneri bancare. Șarban are în proprietate un teren extravilan și un apartament în municipiul Chișinău, precum și o casă și alte patru loturi de pământ în raionul Edineț. În 2011 el și-a cumpărat un Mercedes, fabricat cu un an mai devreme și care valorează peste 220.000 de lei conform actelor. Membrul CEC este acționar în societățile pe acțiuni AgroFond, Agromașina, Moldcreditinvest și Banca Comercială Întreprinzbancă.

Sergiu Gurduza a avut un salariu de 81.663 la CEC, o bursă de puțin peste 3.000 de lei în calitate de masterand la Universitatea de Stat din Moldova și 612 dolari SUA diurnă de participare într-un program de educație civică pentru diaspora. Împreună cu soția, angajată în Secretariatul Parlamentului, ei dețin două loturi intravilane în municipiul Chișinău, obținute prin donație, precum și o casă de locuit de 110 metri pătrați cu garaj. Sergiu Gurduza a mai trecut în declarație 470.000 de lei pe care îi deține în numerar, precum și împrumuturi în sumă totală de 6.500 de euro și 4.000 de dolari SUA. El este fondator al trei asociații obștești.

Victoria Dodon
08/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii