Avocații lui Ilan Șor: „Primarul se descurcă foarte bine cu situația creată, administrează orașul cu încredere și își exercită în continuare atribuțiile”

Anticoruptie.md
04/11/2016
Ilan Șor la Judecătoria sectorului Buiucani Captură: protv.md

Avocații lui Ilan Șor, învinuit de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, susțin că clientul lor continuă să-și îndeplinească atribuțiile de primar al Orheiului și gestionează cu succes problemele orașului. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, după ce mai multe persoane l-au acuzat pe Șor că, aflat în arest la domiciliu, nu-și îndeplinește responsabilitățile și că ar fi transformat Primăria într-o filială a propriului holding.

Potrivit unuia dintre apărătorii lui Ilan Șor, procurorii Anticorupție au înaintat anterior demersuri privind suspendarea calității de primar în cazul clientului lor, însă acestea au fost respinse. „În decizia de aplicare a măsurii preventive de arest la domiciliu nu există interdicții conexe cu privire la încetarea exercitării atribuțiilor de primar. Considerăm că Ilan Șor este îndreptățit legal să-și exercite toate atribuțiile de funcție. Prevederile legale ce indică că mandatul primarul uiîncetează înainte de termen pentru o perioadă de patru luni de zile nu sunt aplicabile lui Ilan Șor, deoarece dispozițiile emise de către acesta au trecut controlul Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat”, a comentat avocatul Iulian Balan. 

Avocații au organizat conferința de presă inclusiv după ce un om de afaceri din Orhei a declarat la postul Pro TV că, fiind în arest la domiciliu, Ilan Șor le crează probleme antreprenorilor din localitate și că, de fapt, edilul ar fi luat credite pentru a deschide magazinele sociale și pentru lucrările de modernizare a orașului. „Degeaba te duci acolo, nu mai deschizi nimic. Nu se vinde, nu se dă. Primarul general ne-a interzis să mai vindem ceva. S-a creat o atmosferă nemaipomenită în orașul Orhei. De frică, de datorii, de neeliberarea documentelor. Primaria nu lucrează, nu funcționează”, a comentat Victor Jantovan pentru postul de televiziune

Șor este acuzat de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, infracţiuni care prevăd o pedeapsă de până la 15 ani închisoare. Dosarul pe numele său a fost transmis în judecată pe 24 august. Procuratura Anticorupție anunța că fostul șef al Consiliului de administrare al BEM ar fi obținut, prin înșelăciune, în perioada 4 noiembrie – 25 noiembrie 2014, peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii. Banii au fost oferiți în calitate de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost prezentate nişte contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă. Potrivit rechizitoriului, inculpatul i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al  Băncii de Economii să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul de facto al acestora. Fiind audiaţi de procurori, membrii Consiliului au recunoscut că au fost induşi în eroare de şeful lor, care le-ar fi dat asigurări că debitorii sunt agenţi economici serioşi, iar afacerea este profitabilă pentru bancă datorită dobânzilor mari pe care le vor primi după rambursarea creditelor.

Procurorii au mai obţinut probe prin care s-a demonstrat că inculpatul a urmărit deghizarea provenienţei ilicite a banilor, adică ascunderea faptului că mijloacele financiare au fost sustrase din Banca de Economii. Pentru aceasta, au fost efectuate o serie de transferuri de pe conturile unor companii off-shore pe altele, fapt ce îşi găseşte confirmare şi în răspunsurile la comisiile rogatorii expediate de procurori peste hotare.

Anticoruptie.md
04/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii