Avocații omului de afaceri Veaceslav Platon susțin că au fost agresați fizic luni, 3 septembrie, în incinta Penitenciarului nr. 13, de către angajați ai detașamentului cu destinație specială „Pantera”. Ei se aflau la o întrevedere cu clientul lor și au cerut administrației penitenciarului să-i acorde asistență medicală, pentru că el avea leziuni vizibile pe tot corpul și acuza că a fost torturat în celulă. Avocații susțin că acțiunile administrației penitenciarului constituie o încălcare gravă a drepturilor omului, dar și o ingerință brutală în activitatea de avocat. La o zi de la cele întâmplate, Administrația Națională a Penitenciarelor a calificat, într-o declarație publică, acțiunile deținutului Platon și ale avocaților săi, drept provocări la adresa sistemului penitenciar.
Avocații lui Veaceslav Platon au observat, la întrevederea cu clientul lor, că acesta avea echimoze vizibile pe tot corpul. Ei spun că omul de afaceri ar fi fost torturat în celulă pe data de 24 august și, deși a cerut să fie documentat cazul și să fie examinate leziunile de către medici, nu a beneficiat de asistența solicitată. Cei patru avocați ai omului de afaceri au făcut declarații publice, marți, 4 septembrie, în fața Penitenciarului nr.13, despre ceea ce s-a întâmplat în ziua anterioară la întrevederea cu clientul lor.
„Atunci când am constatat că Platon a fost torturat, am insistat să vină medicul, să stabilească leziunile de pe corpul clientului nostru. Ni s-a refuzat. Atunci ne-am dat seama că se încearcă tăinuirea infracțiunii și am sunat noi la ambulanță, dar administrația instituției nu le-a permis medicilor să intre. Șeful penitenciarului a intrat și ne-a spus că Platon trebuie excortat în celulă și ei ulterior vor lua o decizie. Noi am spus că vom sta în biroul de întrevederi până nu vedem medicul. Dacă medicul nu constată urmele torturii, lucrul nostru se reduce la zero. Peste o perioadă scurtă de timp, au intrat vreo opt mascați și biroul s-a făcut negru. Au năvălit asupra noastră și totul s-a întâmplat foarte repede. Lui Platon i-au sucit mâinile și au aplicat forța pentru a-l scoate din birou. I-au sucit mâinile și colegei noastre, pe care au lovit-o cu capul de masă. Mascații operau cu proceduri speciale de luptă”, spune Valeriu Pleșca, unul dintre avocații lui Platon.
Sursa video: unimedia.info
Elena Leancă, avocata care a fost agresată, a avut nevoie de asistență medicală. Medicii de la Urgență au constatat o luxație la mână. Atât avocații, cât și deținutul Veaceslav Platon, au depus plângeri la organele de poliție.
„Eu mă aflam lângă Veaceslav Platon, așezată. Domnul Pântea (șeful Penitenciarului nr.13, n.r) a luat și a tras masa cu putere, a dat-o într-o parte și în acel moment s-au năpustit colaboratorii „Pantera” și l-au băgat într-un colț și au început să-l bată. Și pe mine, care mă aflam în momentul acela în preajmă, m-au lovit. După ce a fost luat pe sus Veaceaslav Platon, eu am văzut geanta lui cu acte care a rămas acolo și am luat-o. Pe coridor însă un colaborator de la „Pantera” a început să mi-o zmulgă din mână și mi-a luat-o forțat. Am o luxație la deget și am chemat ambulanța. Totodată, am depus o plângere la poliție”, precizează avocata Elena Leancă.
Detașamentul cu destinație specială „Pantera” este o subdiviziune special pregătită pentru asigurarea securității în interiorul penitenciarelor.
„Este o intervenție brutală în exercitarea profesiei de avocat și în dreptul la apărare”, susține Valeriu Pleșca.
Avocații spun că asupra lui Veaceslav Platon se fac presiuni agresive de mai mult timp, cu scopul de a-l reduce la tăcere, inclusiv prin privarea de apă, de colete, de asistență medicală și acces la asistența avocaților. Aceasta se face, potrivit apărătorilor, pentru că Platon deține mai multă informație despre furtul miliardului de dolari din cele trei bănci devalizate. „Se încearcă reducerea lui la tăcere. El vorbește, se apără într-un mod activ, se fac investigații”, a precizat Valeriu Pleșca. Un alt avocat al lui Platon, Eduard Rudenco, susține că ceea ce s-a întâmplat în raport cu clientul lor constituie o crimă deosebit de gravă.
Alexandru Zubco, expert în cadrul Instituției Avocatul Poporului, ne-a declarat că ombutsmanul s-a autosesizat pe acest caz și va interveni ca să fie elucidate circumstanțele în care s-a produs. „Noi monitorizăm cazul Platon. Administrația penitenciarului este obligată să reacționeze imediat la orice plângere a deținuților cu privire la acte de violență și tortură. Toate aceste detalii trebuie să fie înregistrate într-un registru special și comunicate procurorilor, ca să demareze anchete. După cazul Brăguță acest mecanism de comunicare a cazurilor de violență și tortură a fost pus la punct. E una dintre puținele recomandări implementate de administrația penitenciarelor”, ne-a declarat Alexandru Zubco.
În luna iunie curent, mai multe ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului au formulat nouă revendicări către autorități, între care să consolideze independența și capacitățile procurorilor responsabili de investigarea cauzelor de tortură, tratamente inumane sau degradante, să fortifice capacitățile de documentare și investigarea eficientă a acestora, să transfere serviciul medical din centrele de detenție de la MAI la Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și să transfere controlul asupra izolatoarelor de detenție provizorie din subordinea MAI în subordinea Ministerului Justiției și să consolideze independența și capacitățile Consiliului pentru Prevenirea Torturii în calitate de Mecanism Național de Prevenire a Torturii.
Amintim că, la 20 aprilie 2017, magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, l-au condamnat la 18 ani de închisoare cu executare pe omul de afaceri Veaceslav Platon, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. „Nu este un verdict pentru mine, ci pentru întreaga Moldovă. Circul lui Plahotniuc!”, a reușit să comenteze condamnatul în timp ce ieșea din sala de judecată. Potrivit sentinței, Platon a fost privat de dreptul de a exercita funcții în sistemul bancar pe un termen de cinci ani. Totodată, magistrații au dispus încasarea mijloacelor financiare în valoare de peste 869 de milioane din valoarea bunurilor ce îi aparțin, care au fost sechestrate și urmează a fi înstrăinate.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii