Avocatul copilului cere intervenția urgentă a autorităților în cazul copiilor străzii

Irina Odobescu
14/07/2020
captură ipn.md

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, susține că statul a eșuat pe segmentul respectării drepturilor copilului în situație de stradă și cere intervenția urgentă a autorităților ca să le acorde sprijin copiilor rămași fără îngrijire părintească.  

Ombudsmanul s-a referit, în cadrul unei conferințe de presă, la cazul tânărului de 18 ani, care a decedat pe data de 11 iulie. Ultimii ani acesta și i-a petrecut în stradă.

„Este o situație condamnabilă. Nu este unicul caz de deces al copilului în situații de stradă. Apare întrebarea: Ce trebuie să se mai întâmple în Republica Moldova ca autoritățile statului să înțeleagă cât de gravă este situați? Sistemul de protecție a copilului nu are mecanisme eficiente și nu răspunde problemelor și necesităților copiilor în situații de stradă. Statul nu asigură respectarea drepturilor copilului în situații de stradă”, a declarat Maia Bănărescu.

În ultimii patru ani, ombudsmanul spune că nu au fost întreprinse acțiuni profunde care ar fi schimbat situația în sistem. Singura schimbare, potrivit Maiei Bănărescu, este dezvoltarea Sistemului de Asistență Stradală în Chișinău, care este singurul serviciu destinat copiilor din stradă. În cadrul Centrului copiii pot lua prânzul, pot face baie, pot să facă sport, însă centrul activează doar în prima parte a zilei, noaptea copiii fiind puși în situația să revină în stradă.

Maia Bănărescu a declarat că sunt necesare acțiuni complexe, inclusiv elaborarea și perfectarea cadrului legal, precum și eficientizarea activității autorităților locale. Ea a cerut să fie instituit control parlamentar asupra sistemului de protecție a copilului, în special în cazul copiilor din stradă. În contextul pandemiei, ombudsmanul mai solicită ca toți copiii aflați în situație de stradă să fie testați la prezența noului tip de coronavirus.

Irina Odobescu
14/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii