Avocatul Poporului a constatat grave probleme de sistem în „cazul Brăguță”

Anticoruptie.md
05/12/2017
Imagine de la prezentarea raportului. Captură video: privesc.eu

De la lipsa unor recomandări care ar ajuta poliţiştii să acționeze în cazul persoanelor cu comportament deviant, la absența unui protocol clinic național de intervenție în cazul bolilor psihice: raportul Avocatului Poporului privind rezultatele investigării cazului de deces în custodia statului a lui Andrei Brăguță a scos la lumină mai multe carențe grave în funcționarea instituțiilor de stat atunci când vine vorba despre persoane cu boli psihice. Avocatul Poporului Mihail Cotorobai a precizat marți, 5 decembrie, pentru presă că scopul acestui raport de investigație nu este de a substitui ancheta instituțiilor de drept, ci de a identifica motivele care au condus la acest caz.

Potrivit raportului, încălcările în cazul Brăguță s-au ținut lanț din primul minut al reținerii tânărului. Experții și-au exprimat nedumerirea de ce a fost nevoie ca echipajul de patrulare să urmărească pe o distanță de 60 de kilometri automobilul condus de Brăguță și nu au solicitat ajutorul unor alte echipe de patrulare din localitățile prin care urma să treacă automobilul. „Specialiștii contactați ne-au explicat că această urmărire a contribuit la creșterea nivelului de adrenalină în sângele lui Andrei Brăguță și a provocat ulteriorul comportament agresiv al acestuia”, a precizat Alexandru Zubco, şeful Secției prevenirea torturii în cadrul oficiului Ombudsmanului.

De asemenea, raportul constată că arestarea lui Brăguță nu era neapărat necesar în acest caz de depășire a vitezei, dar a fost aplicată mai degrabă pentru a pedepsi comportamentul agresiv al tânărului, ceea ce este inadmisibil. Ridică mai multe semne de întrebare modul în care au reacționat instituțiile medicale atunci când au intrat în contact cu Brăguță. Oamenii legii au chemat de trei ori echipe de la Urgență, dar de fiecare dată medicii au examinat pacientul și au plecat. „Echipa de la Urgență ar fi trebuit să intervină. Noi am constatat că elementar nu există un Protocol clinic național de intervenție în cazul bolilor psihice. Nimic ce ar recomanda medicilor cum să reacționeze”, a precizat unul dintre autorii raportului.

În timpul investigațiilor, experții au constatat că deși Andrei Brăguță se afla de mai mulți ani la evidență la Spitalul de Psihiatrie, medicul de familie al acestuia nu știa nimic despre problemele de sănătate ale pacientului. Andrei Brăguță deținea permis de conducere, obținut înainte de a-i fi stabilit diagnosticul medical, dar nu există reguli clare care să prevadă lipirea de dreptul de a conduce în astfel de cazuri, constate de medici.

Autorii raportului de investigații nu au amintit despre maltratarea lui Andrei Brăguță, dar au constatat că pe parcursul deținerii lui în izolator tânărul a refuzat alimentația, să facă baie și să iasă la plimbări, iar oamenii legii nu au intervenit în niciun fel.

Mai multe despre constatările făcute de Avocatul Poporului citiți în raportul de mai jos:

 

Andrei Brăguţă a fost reținut de oamenii legii pe 15 august, când a fost oprit de polițiștii de patrulare pentru că ar fi depășit limita de viteză. Potrivit autorităților, bărbatul se afla în stare de ebrietate, iar pentru că ar fi manifestat un comportament agresiv față de angajații Poliției, pe numele său a fost pornită o cauză penală. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de detenție preventivă, iar pe 18 august, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis un mandat de arestare pentru 30 de zile.

Tânărul ar fi fost bătut în izolator, inclusiv de angajații instituției, fapt negat de reprezentanții Inspectoratului General al Poliţiei, care spun că, de fapt, bărbatul a fost agresat de colegii de celulă din cauza comportamentului deviant al acestuia. Bărbatul a solicitat de mai multe ori intervenția medicilor de la Urgență, care l-au diagnosticat cu tulburare psihică, schizotipală, și ar fi solicitat transferul de urgență la Spitalul Clinic de Psihiatrie, fapt care nu s-a întâmplat. Medicii legiști au stabilit ulterior că tânărul de 32 de ani a murit de bronhopneumonie purulentă bilaterală. Leziunile corporale, fracturile și vânătăile provocate de bătăile la care a fost expus bărbatul nu s-ar afla în legătură directă cu motivul decesului.

Anticoruptie.md
05/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii