Avocatul poporului cere autorităților să înceteze denigrarea presei 

Irina Odobescu
06/05/2020

Avocatul poporului califică drept alarmate tentantivele înalților demnitari de a suprima vocile critice ale mass-media în raport cu acțiunile autorităților, mai ales pe timp de pandemie cu COVID-19, și cere guvernaților să înceteze denigrarea presei și să respecte normele şi standardele internaționale privind protecția şi siguranța jurnaliștilor. Reacția avocatului poporului vine după ce prim-ministrul Ion Chicu a criticat nefondat și defăimător presa.   

„Este la fel de îngrijorător și periculos faptul că mesajele cu caracter de intimidare incită la violență față de jurnaliștii de la unele instituții media și generează ură și dezbinare între oameni”, a menționat avocatul poporului. 

Ombudsmanul accentuează că un asemenea comportament este inacceptabil, deoarece poate acționa ca stimulent pentru noi cazuri de violență și hărțuire a presei. De cealaltă parte, îndemană reprezentenții presei să respecte normele Codului deontologic profesional pentru a realiza jurnalism de calitate.

Avocatul Poporului reafirmă că libertatea de exprimare și libertatea mass-media sunt cruciale pentru funcționarea unei societăți democratice și continuă. Îndemnul ombutsmanului pentru autorități este să respecte normele şi standardele internaționale privind protecția şi siguranța jurnaliștilor și să înceteze denigrarea presei.

Reacția ombutsmanului vine după ce Ion Chicu a instituit restricții la obținerea informației de interes public pe perioada stării de urgență, iar în felicitarea cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei a premierului a fost una critică și nu încurajatoare pentru presă. Și consilierul în comunicare al premierului, Vitalie Dragancea, a lansat alte atacuri la adresa jurnaliștilor, menționând că Guvernul nu are nevoie de presă pentru a demonta informațiile false care apar.

Drept urmare, luni, organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, i-au cerut prim-ministrului Ion Chicu, dar și consilierului său pentru comunicare, Vitalie Dragancea, să prezinte scuze publice presei și să renunțe la răspândirea acuzațiilor nefondate și a informațiilor defăimătoare la adresa unor medii de informare. Totodată, ONG-urile de media i-au cerut consilierului guvernamental să demisioneze. 

Irina Odobescu
06/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii