Avocatul Poporului condamnă acțiunile de intimidare a jurnalistelor de la CIJM

Anticoruptie.md
02/01/2020

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a condamnat acțiunile de intimidare comise față de jurnalistele Cornelia Cozonac și Mariana Colun de la Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și a solicitat autorităților să identifice făptașii și să-i atragă la răspundere conform legii. Reacția ombudsmanului vine după ce jurnalistele CIJM au depus, la 30 decembrie, o plângere la Inspectoratul General de Poliție, în legătură cu câteva cazuri de intimidare și amenințări cu răfuiala fizică.

Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a fost intimidată și amenințată cu răfuiala fizică, printr-o scrisoare, primită prin poștă, iar din numele redactorei portalului Anticoruptie.md, Mariana Colun, au fost trimise, la câteva redacții, scrisori cu CD-uri care conțineau viruși. 

„Acțiunile de intimidare, hărțuire față de jurnaliști au efect descurajant asupra acestora și conduc la restrângerea libertății presei și a libertății de exprimare. Ombudsmanul accentuează  rolul crucial pe care jurnaliștii de investigații și presa independentă îl joacă în calitate de câine de pază  pentru democrație și statul de drept”, se arată în declarația Avocatului Poporului. Ombudsmanul mai subliniază că este în interesul vital al societății în ansamblu protecția jurnaliștilor. 

„Mass-media liberă și independentă constituie una dintre pietrele de temelie ale unei societăți democratice întrucât drepturile la libertatea de exprimare și libertatea de opinie sunt condiții indispensabile pentru realizarea deplină a principiilor transparenței și responsabilității. Indiferent cine sunt autorii unor acte de intimidare sau amenințări la adresa  jurnaliștilor ei trebuie atrași la răspundere, pentru că impunitatea dă naștere unor noi acte de violențe, presiuni asupra mass-media”, susține Avocatul Poporului.

Ombudsmanul îndeamnă autoritățile să asigure protecția jurnaliștilor împotriva oricăror forme de intimidare, amenințări sau atacuri fizice și să ia măsuri eficiente pentru protecția acestora împotriva acțiunilor menite să îi reducă la tăcere.

Este responsabilitatea statelor să garanteze un mediu care favorizează activitatea jurnaliștilor, menționează Mihail Cotorobai, amintind de faptul că Republica Moldova s-a angajat să respecte libertatea și pluralismul mass-media, precum și dreptul la informație și la libertatea de exprimare, astfel cum este consacrat în articolul 10 din CEDO și articolul 19 ICCPR.

Anticoruptie.md
02/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii