Avocatul poporului din Georgia acuză aplicarea torturii: „Răni grave în zona feţei, a ochilor şi a capului”

Anticoruptie.md
04/12/2024
Sursa foto: Euronews

Avocatul poporului din Georgia reclamă mai multe cazuri în care poliția a aplicat tortura în cazul persoanelor arestate. Decizia Guvernului de a suspenda negocierile pentru aderarea la UE a scos zeci de mii de georgieni în stradă. Aceștia protestează de aproape o săptămână.

Ombudsmanul Geogiei avetizează despre aplicarea torturii în cazul protestatarilor arestați și escorați la poliție, scrie Reuters. Levan Ioseliani, ombudsmanul Georgiei, a declarat jurnaliștilor că a întâlnit persoane supuse „celui mai dur tratament” de către Poliţie, în timpul protestelor.

„În cele mai multe cazuri, aceştia s-au ales cu răni grave în zona feţei, a ochilor şi a capului. Locul, caracterul și gradul leziunilor creează impresia credibilă că poliția folosește metode violente împotriva cetățenilor pentru a-i pedepsi. Violența intenționată și severă în scopul pedepsirii constituie un act de tortură”, spune Ioseliani. 

Preşedinta Salome Zurabişvili, în opoziție cu Guvernul, a acuzat forţele de ordine că au "dispersat cu brutalitate" manifestanţii marţi seara, după ce au folosit repetat un tun cu apă şi gaze lacrimogene pentru a încerca să împrăştie miile de manifestanţi din Tbilisi. 

Georgia se confruntă cu cel mai mare val de proteste, după ce conducerea de la Tbilisi, aflată sub influență rusă, a suspendat negocierile de aderare la Uniunea Europeană. A șasea zi consecutiv georgienii protestează în stradă, în mai multe orașe, în pofida suprimării dure de către poliție a acțiunilor de protest. Mai multe țări, între care Republicile Baltice și Canada, au anunțat sancțiuni împotriva oficialilor de rang înalt din Georgia în legătură cu represiunea din această țară a acțiunilor susținătorilor apropierii de Uniunea Europeană.

Anticoruptie.md
04/12/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii