Banca Mondială acordă Moldovei un împrumut de 52,5 mln de euro pentru lupta cu pandemia COVID-19

Anticoruptie.md
26/04/2020

Banca Mondială a aprobat vineri un împrumut în sumă de 52,5 milioane de euro din resursele Asociației Internaționale pentru Dezvoltare (IDA), oferit Republicii Moldova pentru o operațiune de răspuns de urgență la COVID-19. Proiectul va susține acțiuni eficiente și oportune de răspuns la pandemia COVID-19, prin consolidarea sistemelor naționale de asistență medicală și atenuarea riscurilor sociale.

Proiectul va oferi, de asemenea, măsuri de protecție socială pentru cele mai sărace și vulnerabile categorii ale populației în vederea gestionării impactului imediat al pandemiei. “Banca Mondială urgentează sprijinul acordat Moldovei și oamenilor din țară în contracararea răspândirii COVID-19”, menționează Anna Akhalkatsi, manager de țară pentru Moldova, Banca Mondială. „Finanțarea va consolida capacitatea țării de a detecta și monitoriza infecția și de a salva vieți. De asemenea, proiectul va oferi resurse pentru expansiunea acoperirii cu asistență socială a categoriilor sărace și vulnerabile.”

În contextul eforturilor de îmbunătățire a detectării și prevenirii răspândirii COVID-19, proiectul va procura consumabilele urgent necesare, inclusiv echipamente, consumabile de diagnosticare pentru laboratoarele naționale, echipamente de protecție personală, materiale de protecție împotriva infecțiilor pentru personalul din spitale și unități medicale primare, echipamente medicale, medicamente și consumabile pentru unitățile de terapie intensivă și ambulanțe. Proiectul va instrui personalul medical în oferirea asistenței pentru COVID-19 și prevenirea infecției și va susține consolidarea capacității personalului medical de a oferi asistență critică.

Suplimentar, proiectul va dezvolta capacitatea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a aborda provocări în cazul apariției focarelor de boli infecțioase și bolilor prevenibile de vaccinuri, precum și de a răspunde eficient la eventuale provocări similare.

În final dar nu și în ultim rând, proiectul va susține expansiunea programului principal anti-sărăcie din Moldova, Ajutor Social, precum și introducerea unor schimbări importante în designul programului. Schimbările se vor solda cu sprijin sporit pentru cele mai afectate grupuri, prioritate constituind familiile cu copii. Aceasta va determina în continuare consolidarea eficienței programului Ajutor Social în soluționarea provocărilor legate de COVID-19.

Beneficiarii proiectului vor fi persoanele deja infectate cu COVID-19, cetățenii supuși unui risc sporit, în special persoanele vârstnice și persoanele cu afecțiuni cronice, personalul medical și de urgență, furnizorii de servicii în centrele medicale și de testare, precum și agențiile de sănătate publică implicate în răspunsul la criză. Muncitorii și familiile afectate de pandemie, prin pierderea locurilor de muncă sau pierderea altor venituri, vor fi mai bine protejați prin expansiunea acoperirii programului guvernamental Ajutor Social, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

Grupul Banca Mondială, una din cele mai mari surse de finanțare și cunoștințe pentru țările în curs de dezvoltare, întreprinde acțiuni ample și rapide pentru consolidarea reacției de răspuns la pandemie a țărilor în curs de dezvoltare. Noi sporim supravegherea bolii, îmbunătățim intervențiile în sectorul sănătății și ajutăm sectorul privat să continue să funcționeze și să păstreze locurile de muncă. În următoarele 15 luni, vom mobiliza finanțare în valoare de până la 160 de miliarde de dolari SUA sub formă de sprijin financiar pentru a ajuta țările să protejeze grupurile sărace și vulnerabile, să sprijine întreprinderile și să favorizeze redresarea economică, inclusiv 50 de miliarde de dolari SUA de resurse IDA noi sub formă de granturi sau credite în condiții avantajoase.

Anticoruptie.md
26/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii