Banca Națională: șase priorități pentru anul 2023. Care sunt acestea

Crina Dumitriu
17/01/2023
BNM

Banca Națională a Moldovei (BNM) va continua și în acest an să supravegheze cu prudență activitatea băncilor licențiate pentru a le menține bine capitalizate și stabile. Aceasta în condițiile în care sistemul bancar autohton a încheiat  anul 2022 cu rezultate financiare bune,  băncile menținând toți indicatorii prudențiali peste limitele reglementate.

Într-un comunicat al BNM se menționează că prioritățile stabilite pentru anul 2023 se referă la menținerea unui nivel adecvat de active lichide; identificarea și gestionarea adecvată a riscului de credit; prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului; aplicabilitatea testărilor la stres interne și gradul lor de corespundere cu condițiile macroeconomice; evaluarea și soluționarea vulnerabilităților aferente sistemelor de plăți și serviciilor de plată și altele.

Eforturile Băncii Naționale se vor axa pe acțiunile întreprinse în contextul tendințelor de digitalizare a serviciilor de plată și modernizării sistemului automatizat de plăți interbancare, precum  și implementării în viitorul apropiat a schemei de plăți instant. Totodată, BNM se va asigura că băncile își testează efectiv planurile pentru continuitatea activității și demonstrează capacitatea de a susține reziliența băncii pentru toate operațiunile desfășurate.

În anul 2022, preocupările de bază ale Băncii Naționale a Moldovei au fost gestionarea eficientă a efectelor imediate ale războiului din Ucraina, precum și ale celor cauzate de inflație și pandemia COVID-19. Astfel, în pofida factorilor externi negativi, indicatorii sectorului bancar s-au încadrat peste limitele reglementate, reflectând, în acest mod, reziliența sectorului ca urmare a reformelor din ultimii ani.

Crina Dumitriu
17/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii