„Banii publici sunt și banii mei", o campanie ce va avea în vizor achizițiile publice

Două organizații neguvernamentale - Asociaţia pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) au lansat miercuri, 16 septembrie, Campania de monitorizare a achizițiilor publice ”Banii Publici sunt și Banii mei”. Proiectul este susținut de Uniunea Europeană.

Natalia Porubin
17/09/2015

Două organizații neguvernamentale - Asociaţia pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) au lansat miercuri, 16 septembrie, Campania de monitorizare a achizițiilor publice „Banii Publici sunt și Banii mei”. Proiectul  este susținut de  Uniunea Europeană. 

În cadrul campaniei vor fi monitorizate achiziţiile publice efectuate de 30 de autorități contractante din ţară. 20 dintre acestea vor fi din afara Chişinăului şi urmează a fi monitorizate de către organizaţii neguvernamentale locale. ONG-urile vor desfășura campanii de advocacy pentru a încuraja cetăţenii să urmărească felul în care se fac procurările din banii publici și să facă presiuni asupra autorităţilor pentru ca acestea să asigure transparența în procesul de achiziţii publice.

Totodată, un grup de jurnaliști va realiza investigații jurnalistice pe scheme de corupție, conflicte de interese, cazuri de trafic de influență, favoritism și alte ilegalități  depistate în procesul de achiziții publice.

La conferința de lansare a proiectului participă reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Agenției de Achiziții Publice, Curții de Conturi, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție, Asociației Presei Independente.

Participanții la eveniment au discutat despre contextul actual al achizițiilor publice din Republica Moldova, constatările Curții de Conturi pe marginea achizițiilor publice, dificultățile în depistarea și sancționarea cazurilor de fraudare a achizițiilor publice, precum și despre investigarea cazurilor de corupție în acest domeniu. Una dintre sesiunile evenimentului a fost rezervată discuțiilor pe marginea rolului jurnaliștilor de investigație în monitorizarea utilizări banilor publici, precum și despre experiența societății civile în monitorizarea utilizării banilor publici.

Potrivit Corneliei Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, societatea civilă și jurnaliștii trebuie să se implice mai activ în monitorizarea gestionării banilor publici, astfel încât autoritățile  în domeniu să asigure maximum de transparență și corectitudine. „Curtea de Conturi a evidențiat în repetate rânduri probleme serioase în procesul de achiziții. Cu toate acestea, deciziile curții au caracter de recomandare, investigarea fraudelor fiind la discreţia organelor competente”, a menționat Cornelia Cozonac.

Olesea Stamate, președinta  Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, a precizat că proiectul  își propune să sporească activismul civic și să consolideze capacitatea societății civile de a monitoriza cheltuielile publice. „În ultimii câțiva ani am oservat o serie de investigații serioase efectuate de jurnaștii de investigație, din pacate însă, acțiuni ale organelor de drept în urma acestora observăm mult mai rar. Societatea civilă trebuie să treacă de la etapa de constatare/recomandare, la etapa de exercitare a presiunii asupra organelor responsabile, prin campanii eficiente de advocacy, astfel încît acestea să reacționeze la aceste constatări prin inițierea dosarelor penale și ulterior pedepsirea persoanelor vinovate de utilizarea defectuoasă a banilor noștri”, a menționat Olesea Stamate.

Campania „Banii Publici sunt şi banii mei!” a demarat la 1 aprilie 2015 şi va dura până la 31 martie 2017.

Natalia Porubin
17/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii