Beneficiile AstraZeneca continuă să depășească riscurile

Ilie Gulca
21/04/2021

Beneficiile vaccinului AstraZeneca în combaterea COVID-19 continuă să depășească riscul efectelor secundare. Mai mult, vaccinarea nu este asociată cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge. Acestea sunt constatările Organizației Mondiale a Sănătății și Agenției Europene a Medicamentului potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„În cazul evenimentelor tromboembolice severe și trombocitopeniei asociate, indiferent de existența sau lipsa legăturii cauzale cu vaccinarea, frecvența înregistrată a acestora este de mai puțin de un caz la milion de persoane vaccinate”, se menționează într-un comunicat al ministerului de resort de la Chișinău.

Până în prezent, subliniază instituțiile menționate, nu au fost depistate afecțiuni preexistente în rândul persoanelor care au suferit tromboză venoasă cerebrală după vaccinarea cu AstraZeneca și nici afecțiuni preexistente, care să servească drept contraindicație sau să implice precauții speciale pentru vaccinarea cu AstraZeneca.

Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient: împotriva formelor grave și decese - 100%; pentru persoanele de peste 65 de ani – 85%; împotriva tuturor formelor de boală – 82%.

Ilie Gulca
21/04/2021

Comentarii