Bilanț ANI pe 2020: Câte amenzi au aplicat inspectorii de integritate pentru deputați, judecători și procurori

Anticoruptie.md
19/03/2021
TV 8

Inspectoratul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) a pornit 241 de cauze contravenționale în 2020 și a aplicat amenzi de 456.000 de lei. Cele mai multe cauze au fost pornite pentru încălcarea regulilor de declarare a averii și intereselor personale. Astfel, inspectorii de integritate au cercetat 210 situații de încălcare ale acestor reguli. În 11 cazuri inspectorii de integritate au pornit proceduri contravenționale pentru nedeclararea și nesoluționarea conflictelor de interese.

Alte 10 cazuri au vizat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și limitărilor și un subiect nu a respectat regimului juridic al restricțiilor și limitărilor în legătură cu încetarea mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu și migrarea în sectorul privat al agenților publici (pantuflaj). De asemenea, în 9 cazuri s-au înregistrat situații prin care a fost împiedicată activitatea ANI.

În rezultatul acestor cauze contravenționale inițiate, au fost întocmite 199 de procese verbale cu privire la contravenție. Inspectorii de integritate au aplicat amenzi pentru 9 deputați, 8 judecători, 25 procurori, 2 președinți de raion, 20 de primari, opt funcționari cu statut special din cadrul MAI, etc.

În anul 2020, ANI a înregistrat o responsabilizare a subiecților declarării pe aspectul declarării conflictelor de interese. Respectiv, Registrul Declarațiilor al conflictelor de interese al ANI a fost completat cu încă 96 de conflicte de interese soluționate de inspectorii de integritate.

Cei mai activi sunt primarii, aproximativ 93 de primari din republică au completat aceste declarații și în termen de trei zile au primit soluții din partea inspectorilor de integritate. În alte două conflicte de interese au fost declarate de miniștri, iar un caz a fost semnalat de către un conducător de organizație publică.

 

Anticoruptie.md
19/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii