Blocaj în justiţie: 27 de magistraţi nu-şi exercită atribuţiile de mai multe luni, deşi primesc salarii. Care este motivul

Julieta Saviţchi
30/11/2021

Mii de justiţiabili aşteaptă să li se examineze dosarele în instanţă, în timp ce magistraţii stau de mai multe luni fără activitate, deşi primesc salarii. Este vorba despre 27 de magistraţi, mandatele cărora, eliberate pe un termen de cinci ani, au expirat, iar prelungirea lor râmâne blocată la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Într-o situaţie similară s-ar putea pomeni în timpul apropiat încă 33 de judecători.

Magistratul Ion Chirtoacă de la Judecătoria Chişinău, al cărui mandat a expirat în luna martie, nu activează deja de opt luni. Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Ion Chirtoacă a comunicat că pentru a-i fi prelungit mandatul până la atingerea plafonului de vârstă, trebuie să treacă mai întâi evaluarea extraordinară, însă această procedură nu are cine să o facă, deoarece colegiile specializate ale CSM nu sunt funcţionale.

Judecătorul consideră că o parte din vină o poartă CSM ul care a amânat de mai multe ori Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul cărora urma, pe lângă membrii CSM, să fie aleşi şi membrii colegiilor. ,,Eu am în gestiune 58 de dosare, iar oamenii aşteaptă de 8 luni ca să fie rezolvate. Am prevăzut această situaţie şi cel puţin nu am oameni aflaţi în arest preventiv. Dar unii dintre colegii mei au şi câte 900 de dosare pe rol. S-a format un precedent periculos, care afectează şi blochează actul de justiţie. Noi suntem remuneraţi în continuare, pierde bugetul statului, pierd justiţiabilii. Povara la un magistrat este foarte mare şi dacă le vor mai fi repartizate şi aceste dosare, la fel, va avea de suferit calitatea actului de justiţie”, a spus magistratul.

Ion Chirtoacă a depus marţi o solicitare către CSM prin care a cerut să fie numită data desfăşurării Adunării Extraordinare a Judecătorilor. ,,În zilele următoare, CSM va rămâne fără cvorum, ca urmare a cererii de demisie depusă de Anatolie Galben, prin urmare, Consiliul nu se va mai putea întruni în ședințe pentru a luat decizii. Astfel, va fi creat un blocaj instituțional”, se menţionează în demersul lui Chirtoacă. Magistratul a mai propus ca data desfăşurării Adunării să fie numită ulterior evaluării membrilor CSM.

,,Cei din CSM se ascund după paravanul politic şi invocă amânarea Adunării din cauza pandemiei. Noi nu avem nimic cu politicul şi nici împotriva evaluării extraordinare. Dar ce face actualul CSM este o ilegalitate, îşi prelungesc abuziv mandatele. Puteau să aleagă cel puţin membrii colegiilor online, aşa cum au procedat avocaţii din Chişinău, pentru a debloca situaţia”, a punctat Chirtoacă.

Solicitat de reporterii Anticorupţie.md, Dorel Musteaţă, preşedintele interimar al CSM, ne-a declarat că cunoaşte despre această problemă, însă nu poate să facă nimic. ,,Noi am încercat să soluţionăm problema după cum a fost rezolvată în cazul colegiilor de la Consiliul Superior al Procurorilor. Ne-am adresat cu un demers la Ministerul Justiţiei ca să fie prelungită funcţionalitatea colegiilor CSM, dar nu s-a făcut. O altă problemă este că nu sunt doritori să candideze la aceste colegii. Am anunţat concursuri repetate, dar nu sunt doritori de a candida. Astfel, chiar dacă mâine ar avea loc Adunarea Generală a Judecătorilor, problema nu s-ar rezolva”, ne-a declarat Musteaţă.

Amintim că CSM a anulat, luni, pentru a doua oară în toamna curentă desfăşurarea Adunării Generale a Judecătorilor, programată pentru 3 decembrie.

În Republica Moldova activează puţin sub 400 de judecători.


 

Julieta Saviţchi
30/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii