Blocul ACUM își cheamă simpatizanții la proteste stradale în legătură cu criza din Parlament

Crina Dumitriu
21/05/2019
CIJM

Blocul ACUM își va chema simpazitanții în stradă, la proteste, în legătură cu criza în care se află noua componență a Legislativului, care, de la alegerile din 24 februarie 2019, încă nu s-a întrunit să-și constituie organele de conducere. Despre aceasta a anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Parlament, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. El a spus că Blocul ACUM, pe care îl conduce împreună cu lidera PAS, Maia Sandu, trebuie să se pregătească de proteste stradale.

„Cred că e timpul să ne pregătim de ample acțiuni de protest împotriva celor care și-au bătut joc de țară, inclusiv prin aceste scheme de paralizare a Parlamentului”, a declarat liderul Platformei DA. Maia Sandu, la rândul ei, a spus că Blocul ACUM, care are 26 de deputați, va informa în curând dacă și cum organizează proteste. „Am sperat că sunt şi alţi deputaţi care vor să lucreze în interesul oamenilor care i-au ales. Noi credem că demontarea sistemului corupt este posibilă. L-am auzit ieri pe noul preşedinte al Ucrainei anunţând măsuri îndrăzneţe. Vedem încercările consecvente şi curajoase ale armenilor de a curăţa justiţia. Acelaşi lucru trebuie să-l facem şi noi”, a declarant Maia Sandu.

Partidul Socialiștilor a refuzat invitația Blocului ACUM de a se prezenta marți la Parlament pentru alegerea conducerii forului legislativ, la aproape trei luni de la alegerile neconcludente din 24 februarie. ACUM a cerut socialiștilor să susțină adoptarea pachetului de lei numite „antioligarhice”, care ar fi îndreptat spre scoaterea de la putere Partidul Democrat, care controlează Guvernul în exercițiu și majoritatea instituțiilor publice. 

PSRM a refuzat propunerea, pe motiv că blocul ACUM ar fi urmărit numai organizarea unui show și că ședința Parlamentului nu are rost în condițiile în care ACUM nu acceptă formarea unei majorități parlamentare cu socialiștii.

Mai mulți experți spun că PSRM lucrează mână în mână cu Partidul Democrat, iar deputații din Blocul ACUM nu ar trebui să se apropie de socialiști, pentru că astfel s-ar compromite în fața simpatizanților.

Crina Dumitriu
21/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii