Blocul Politic ACUM a anunțat condițiile în care își asumă responsabilitatea guvernării

Anticoruptie.md
26/03/2019
privesc.eu

Reprezentanții Blocul politic ACUM Platforma DA și PAS au anunțat o serie de acțiuni pentru scoaterea din impas a Republicii Moldova. Ei au propus alegerea lui Andrei Năstase în funcția de președinte al Parlamentului și învestirea unui guvern condus de Maia Sandu. Acest demers, în opinia expertului Ion Tăbârță, reprezință o viziune a blocului ACUM, precum și a parteneriloe de dezvoltarea, de a rezolva problemele Republicii Moldova.

„În contextul instabilității sociale, economice și politice care a pus stăpânire pe R. Moldova, cauzată de acțiunile guvernării păguboase, care a avut drept efecte imediate – blocarea dialogului cu UE, suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova, capturarea justiției și a statului de drept, răspândirea corupției la scară largă, creșterea drastică a prețurilor și sărăciei, Blocul ACUM își asumă responsabilitatea guvernării, pentru a oferi R. Moldova o șansă de a intra pe calea normalității”, se menționează într-un comunicat al celor două formațiuni politice.

locul politic ACUM Platforma DA și PAS a propus următoarele acțiuni: „asigurarea funcționalității Parlamentului prin alegerea lui Andrei Năstase în funcția de președinte al Parlamentului și alegerea comisiilor permanente și a Biroului permanent a Parlamentului; adoptarea și implementarea pachetului de inițiative legislative pentru dezoligarhizarea țării – adoptarea Hotărârii Parlamentului privind adoptarea Declarației cu privire la caracterul capturat al statului Republica Moldova”, au subliniat reprezentanții blocului.

În opinia comentatorului politic Ion Tăbârță, acest demers al blocului ACUM reprezintă al doilea pas în perioada postelectorală. „Ei încearcă să își impună agenda în fața partenerilor. Au formulat anumite probleme existente în societatea moldovenească, una dintre acestea fiind statul capturat, și soluțiile pe care le au ei, de altfel, și partenerii de dezvoltare”, a opinat expertul.

De asemenea, aceștia au solicitat o serie de demiteri în instituțiile reprezentative care reprezintă cele trei puteri: demiterea actualului procuror general subordonat intereselor oligarhice și numirea în această funcție a unui procuror independent, de preferință european; eliberarea lui Vasile Botnari din funcția de director al Serviciului de Informație și Securitate; revocarea lui Bogdan Zumbreanu din funcția de director al Centrului Naţional Anticorupţie; modificarea Codului electoral și demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale; modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii; eliberarea din funcție a președintelui Curții Supreme de Justiție etc.

În opinia comentatorului politic Ion Tăbârță, acest demers al blocului ACUM reprezintă al doilea pas în perioada postelectorală. „Ei încearcă să își impună agenda în fața partenerilor. Au formulat anumite probleme existente în societatea moldovenească, una dintre acestea fiind statul capturat, și soluțiile pe care le au ei, de altfel, și partenerii de dezvoltare”, a opinat expertul.

„Această acțiune a blocului ACUM a urmat după acuzațiile de inancțiune din partea PSRM și PDM. Astfel, am văzut un plan de acțiuni, într-o formă generală, primară, în viziunea blocului ACUM de a soluționa problemele Republicii Moldova”, a observat Tăbârță.   

Anticoruptie.md
26/03/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii