BNM a blocat un grup de acționari de la Moldova Agroindbank

Anticoruptie.md
02/03/2016

Banca Națională a Moldovei a blocat un grup de acționari ai Moldova Agroindbank. Comitetul Executiv al BNM a stabilit că un grup de acționari ai instituției au acționat concertat în raport cu banca și au achiziționat anterior o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime cumulativă de 39.58%, fără a avea permisiunea Băncii Naționale.

Într-un comunicat de presă, BNM precizează cine sunt acționarii: ÎCS Gser Grup SRL, Prodromos Limited, Provix Group SRL, Tush Enterprises LTD, Dresfond Invest Limited, Symbol Wood Limited, SIA Dilnoro Group, CA Alliance Insurance Group S.A., OOO Kомпозит, Multigold Production Limited, Hessond Solution Limited, Setora Limited, Salvia Enterprise LTD, Mattiola Business LTD, Ostryn Business Limited, Azyol Development LTD, Moldasig S.A., Dunlin Invest LTD, B.C. Moldindconbank S.A., OOO Eвробалт.

BNM anunță că acționarii vor fi informați "în modul stabilit de lege despre incidența prevederilor art.15 alin.(2) din Legea instituțiilor financiare vizând suspendarea de drept a exercițiului dreptului de vot, al dreptului de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, al dreptului de a introduce chestiuni în ordinea de zi, al dreptului de a propune candidați pentru membrii consiliului băncii, ai organului executiv și ai comisiei de cenzori ale băncii și al dreptului de a primi dividende".

Totodată, Banca Națională va solicita acestor acționari să se conformeze prevederilor Legii instituțiilor financiare. "Acestea stipulează obligativitatea acționarilor de a înstrăina, în termen de trei luni de la data de 2 martie 2016, acțiunile aferente cotei substanțiale achiziționate fără permisiunea prealabilă a Băncii Naționale, în capitalul social al BC Moldova-Agroindbank S.A", arată comunicatul.

În aceeași ședință, Comitetul Executiv al BNM a prescris BC Moldova-Agroindbank S.A. ca în termen de 30 zile de la data adoptării hotărârii să convoace și să desfășoare Adunarea Generală extraordinară a acționarilor la care să propună spre examinare încetarea înainte de termen a împuternicirilor membrilor Consiliului băncii și alegerea unei noi componențe a Consiliului BC Moldova-Agroindbank S.A.

Moldova Agroindbank nu a comentat deocamdată poziția BNM. 

Tot la 2 martie, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a retras confirmarea a doi administratori (vicepreședinți ai Comitetului de conducere) ai BC Moldincombank. "Măsurile întreprinse de Banca Națională a Moldovei au menirea să sporească transparența structurii acționarilor băncilor licențiate, să elimine vulnerabilitățile din sectorul bancar și să contribuie la asigurarea stabilității financiare în Republica Moldova", potrivit comunicatului de presă. 

Anticoruptie.md
02/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii