BNM dă asigurări că transferurile internaționale sunt monitorizate cu prudență // „Nu există motive de îngrijorare”

Crina Dumitriu
18/06/2019
BNM.md

Banca Națională a Moldovei dă asigurări că au fost întreprinse măsuri suplimentare de monitorizare a transferurilor internaționale și că nu ar fi motive de îngrijorare. Aceasta, după ce săptămâna trecută, ministrul  Economiei și Infrastructurii, Vadim  Brânzan, alerta autoritățile că s-ar face tranzacții dubioase de pe conturile întreprinderilor cu capital de stat și că  fluxuri mari de bani ar fi fost transferate în zone off-shore.  

”În prezent, situația este stabilă și nu prezintă riscuri și nici îngrijorări. BNM manifestă în continuare prudență în monitorizarea transferurilor internaționale, în contextul agendei de reforme agreate în 2016 cu partenerii de dezvoltare, în beneficiul sectorului bancar, economiei reale şi al cetățenilor”, se arată întrun comunicat de presă al instutuției.

”BNM utilizează servicii informatice ale prestatorilor de servicii de mesagerie financiară care vizează anumite categorii de informații obținute sau procesate de către băncile licențiate. Sunt evaluate riscurile aferente adecvării capitalului și resurselor de lichiditate a băncilor etc. În același timp, informațiile obținute sunt destinate pentru identificarea semnelor de implicare eventuală a băncilor sau clienților lor în activități de spălare a banilor și/sau finanțare a terorismului”, se precizează în comunicatul BNM

Ministrul Vadim Brânzan spunea că deține informații precum că în ultimul timp au avut loc și în continuare se petrec extrageri substanțiale de mijloace bănești de pe conturile companiilor cu capital de stat fie în numerar, fie prin transferuri către conturi off-shore. ”Această creștere subită a numărului și volumului unor astfel de tranzacții financiare care nu țin de activitatea zilnică, normală, a acestor companii de stat, este suspicioasă și extrem de alarmantă. Putem iarăși deveni martori ai unor fraude comise de către un grup restrâns de indivizi care încă mai dețin controlul asupra companiilor si instituțiilor de stat”, a menționat Vadim Brânzan. 

Crina Dumitriu
18/06/2019

Comentarii