BNM vine cu precizări: „Au fost blocate doar două conturi ale agenților economici din Transnistria”

Anticoruptie.md
10/09/2019
Uzina Metalurgică din Râbnița. Foto: tiraspol.ru

Banca Națională a Moldovei (BNM) a venit, marți, cu precizări legate de blocarea conturilor mai multor companii din regiunea transnistreană în băncile din R.Moldova. În băncile licențiate de la Chișinău au fost blocate, de fapt, conturile a doi agenți economici din cei 420, din regiunea transnistreană. 

„Din 1 iunie 2019 și până în prezent, au fost închise conturile a două persoane juridice​. Aceste acțiuni au fost întreprinse din cauza activității netransparente, nejustificării provenienței banilor, prezentării unor informații eronate și lipsei actelor necesare”, susține BNM.     

Totodată, BNM precizează că, într-un alt caz, a fost refuzată deschiderea conturilor pe motiv că lipseau actele necesare. Un alt cont a fost suspendat temporar la solicitarea Serviciului Fiscal Principal de Stat, din cauza datoriilor acumulate.

„Uzina Metalurgică din Râbnița nu are și nu a avut conturile blocate, nu a primit nicio avertizare și este deservită în regim normal. Informația este valabilă și în cazul celorlalte întreprinderi din regiunea transnistreană despre care se vehiculează în mass-media”, menționează BNM, cu referire la informațiile prezentate de băncile licențiate.

Precizările BNM vin după ce presa de la Chișinău a scris că unui grup de 25 de companii din regiunea separatistă le-au fost blocate conturile bancare în băncile din Republica Moldova. Autoritățile de la Tiraspol califică acțiunile Chișinăului drept o blocadă economică.  

Anticoruptie.md
10/09/2019

Comentarii