Bolnavii internați la Centrul COVID-19 de la Moldexpo sunt nevoiți să îndure frigul. Autoritățile afirmă că sunt 21-22 de grade cu plus în încăperi

Olga Stăvilă
21/10/2021

Mai mulți pacienți internați la Centrul COVID-19, amplasat pe teritoriul Centrului expozițional „Moldexpo” s-au plâns zilele acestea pe rețelele de socializare că sunt nevoiți să îndure frigul.

"Aici e frig ca în frigider, e curent toată ziua”, s-a revoltat unul dintre bolnavii de coronavirus.

Contactat de reporterul Anticorupție.md șeful interimar al Direcției generale de asistență socială și sănătate, a municipiului Chișinău, Boris Gîlca a infirmat situația în cauză.

„Spitalul modular de la „Moldexpo”, este o subdiviziune extrem de importantă, da, e spital de campanie cu spații adaptate. Încălzirea la Centrul Covid se face prin sistemele de aer condiționat, se menține o temperatură constantă de +21-+22 de grade Celsius, este temperatura recomandată conform protocolului în tratarea pacienților cu Covid. Altceva este că pacienții cu Covid fac febră și vor avea senzația de frig și la +35 de grade”, a spus el. 

Municipalitatea a decis să conecteze sistemele de încălzire de la 15 septembrie 2021, atunci când au fost primele nopți reci și de atunci ele sunt funcționale, confirmă Gîlca.

,,Sunt cheltuieli enorme asumate de municipalitate. Un pavilion este  încălzit pe baza combustibilului diesel. Se cheltuie peste 500 de litri de carburant pe zi. Asta facem pentru confortul termic al pacientului, pentru condițiile de muncă al personalului medical, dacă ar ,,îngheța” pacienții, ar ,,îngheța” și cadrele medicale. Noi nu ne putem permite acest lucru”, a explicat funcționarul.

La Centru COVID-19 sunt mobilizate 450 de paturi, dintre care 350 destinate pentru tratamentul pacienților, iar 100 de paturi preconizate pentru triajul persoanelor suspecte la COVID-19. Odată cu introducerea în uz a testelor rapide a scăzut semnificativ necesitatea triajului la Centrul Covid.

Spitalul de campanie de la „Moldexpo” are o capacitatea de extindere de până la 700 de paturi.

Totodată, Boris Gîlca avertizează că municipiul Chișinău este la limită cu paturile de staționare destinate pentru tratarea pacienților infectați de Covid, iar la terapie intensivă ,„paturi libere nu-s, cel mai des ele se eliberează după decesul pacientului”.

„Statistica sumbră persistă, or 50% dintre pacienții care ajung la terapie intensivă nu supaviețuisc, iar dintre cei intubați doar 5%-10% revin la viață ”, a mai spus el. Republica Moldova se confrunta cu un număr mari de îmbolnăviri și decese cauzate de coronavirus. 

Olga Stăvilă
21/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii