Campania de informare „Dă sens banilor” // În Republica Moldova se ia un credit nou în fiecare minut de lucru

Irina Odobescu
21/01/2020
expert-grup.org

În ultimii trei ani organizațiile de creditare nebancară au acordat cel puțin un credit nou în fiecare minut de lucru, spun experții. Pentru a preveni eventualele riscuri, mai ales supraîndatorarea, Banca Națională a Moldovei (BNM) și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) au lansat campania „Dă sens banilor”, în cadrul căreia se vor ocupa de educarea financiară a populației.

„Conștientizarea riscurilor pe care le implică fiecare produs financiar este cel mai puternic instrument pe care îl putem pune la dispoziție populației pentru a preveni situațiile de criză financiară. Atunci când luăm un împrumut, trebuie să înțelegem riscurile legate de acesta și să estimăm obiectiv capacitatea noastră de a-l rambursa”, a declarat Octavian Armașu, guvernatorul BNM.

Statististica arată că volumul creditelor acordate persoanelor fizice de către bănci a crescut cu 7,5 miliarde lei, iar numărul cardurilor bancare în circulație – cu peste 450 de mii. O serie de materiale informative ce țin de funcționarea sistemului bancar din Republica Moldova, posibilitățile de majorare ale veniturilor, dar și alte detalii vor fi disponibile în curând. Deja pot fi accesate materialele informative ce țin de creditori și debitori, instrumente financiare, piețe financiare, instituții financiare etc.

Potrivit lui Valeriu Chițan, președintele CNPF, educația financiară a populației este oportună și necesară pentru a „responsabiliza consumatorii și a spori încrederea acestora în produsele și serviciile financiare”. Implicarea autorităților în informarea cetățenilor, susține Chițan, joacă un rol decisiv.

Irina Odobescu
21/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii