Când se va întruni în ședință noul Parlament de la Chișinău?

Valeria Vițu
14/07/2021

Noul Parlament de la Chișinău urmează să se întrunească în ședința de constituire în cel mult 30 de zile de la alegeri. Adică, până pe 11 august. Din data acestei ședințe, Parlamentul se va considera legal format. Ședința de constituire a Parlamentului nou-ales este prezidată de cel mai în vârstă deputat, transmite RFI, într-o corespondență de la Chișinău.

Președintele Curții Constituționale va prezenta raportul privind rezultatele alegerilor parlamentare și validarea mandatelor deputatilor. În termen de zece zile după constituirea legală a Legislativului, se constituie fracțiunile parlamentare. Curtea Constituţională, la propunerea Comisiei Electorale Centrale, decide asupra validării mandatului de deputat sau nevalidarea lui în cazul încălcării legislaţiei electorale.

Potrivit prevederilor Constituției R.Moldova, Parlamentul este ales pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă. Mandatul Parlamentului se prelungeşte până la întrunirea legală a noii componenţe. În această perioadă nu poate fi modificată Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice. Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament.

Articolul 64 prevede că preşedintele Parlamentului se alege prin vot secret, cu majoritatea voturilor deputaţilor aleşi, pe durata mandatului Parlamentului. El poate fi revocat în orice moment prin vot secret de către Parlament cu o majoritate de cel puţin două treimi din voturile tuturor deputaţilor. Vicepreşedinţii se aleg la propunerea preşedintelui Parlamentului, cu consultarea fracţiunilor parlamentare.

Curtea Constituțională urmează să confirme sau să infirme legalitatea alegerilor anticipate. Acest acest lucru ar urma să se întâmple în termen de 10 zile după recepționarea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse.

Trebuie spus că, ambasadorul Franței în R.Moldova, Pascal Le Deunff, a precizat miercuri, că Uniunea Europeană și Franța sunt gată să sprijine autoritățile de la Chișinău.”După desfășurarea alegerilor legislative anticipate din 11 iulie, sperăm că va fi instituit rapid un nou Guvern, pentru a face față crizei sanitare, a lupta împotriva corupției, a relansa economia și a iniția reformele profunde necesare transformării și modernizării țării. Uniunea Europeană și Franța sunt gata să sprijine realizarea unui astfel de program”. 

Totodată, Franța a salutat ”desfășurarea cu succes a alegerilor parlamentare anticipate”. Potrivit concluziilor Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului alegerile ”au fost bine organizate, au fost competitive și libertățile fundamentale au fost în general respectate”.”Alegerile reprezintă o etapă nouă importantă în consolidarea principiilor democratice și a statului ceea ce va oferi Republicii Moldova ”stabilitatea esențială pentru dezvoltarea și prosperitatea țării”. 

Precizăm că, Partidul Acțiune și Solidaritate va deține majoritatea în Legislativ, după ce a obținut cele mai multe mandate, în urma scrutinului din 11 iulie. Așadar, 63 de fotolii de deputat revin PAS. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va avea avea 32 de mandate, iar Partidul Șor – 6 mandate, din totalul de 101.

Valeria Vițu
14/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii