Când va fi dezbătută în Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu

Anticoruptie.md
11/11/2019
Foto: captură realitatealive.md

Moțiunea de cenzură depusă de socialiști împotriva Guvernului Sandu va fi dezbătută în cadrul ședinței plenare de marți a Legislativului, începând cu ora 10.00. Decizia a fost luată de Biroul permanent al Parlamentului în cadrul ședinței de luni.

Prim-ministra Maia Sandu a propus luni o soluție pentru ca Partidul Socialiștilor să-și retragă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, înaintată în ședința de vineri a Parlamentului. Astfel, potrivit ei, modificările la Legea Procuraturii, pentru care Executivul și-a asumat răspunderea, vor fi expediate pentru expertizare Comisiei de la Veneția. Prim-ministra a dat asigurări că nu va expedia Consiliului Superior al Procurorilor lista scurtă de candidați la funcția de procuror general până nu va primi avizul Comisiei. 

De partea cealaltă, socialiștii insistă că singura soluție de depășire a crizei politice este ca Maia Sandu să-și retragă proiectul prin care și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Deputatul socialist Vasile Bolea a afirmat luni, în cadrul unui briefing de presă, că prim-ministra mai are timp să-și retragă proiectul, în caz contrar, la următoarea ședință a Parlamentului se va dezbate moțiunea de cenzură.

Amintim că deputații socialiști au depus vineri, în Parlament, moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, după ce acesta și-a asumat răspunderea pentru promovarea unui proiect de lege privind modificarea Legii Procuraturii, care prevede o nouă procedură de numire a procurorului general. 

Deputații socialiști au acuzat Guvernul Sandu de faptul că ar încerca să controleze politic procuratura. Maia Sandu, la rândul său, a declarat că prin modificarea Legii Procraturii, prin care candidaturile la funcția de procuror general vor fi propuse  de către prim-ministru Consiliului Superior al Procurorilor, se înfăptuiește reforma justiției.  

Guvernul Sandu și-a asumat, miercuri, răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, care ar fi fost viciat. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP.

Modificările la Legea Procuraturii au următorul conținut: „În funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează, conform procedurii aprobate potrivit alin.(3), cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor.”

Anticoruptie.md
11/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii