Capitulare în fața influenței ruse // Proteste masive în Georgia în legătură cu suspendarea negocierilor de aderare la UE. Mai multe țări impun sancțiuni

Cornelia Cozonac
04/12/2024
Captură

Georgia se confruntă cu cel mai mare val de proteste, după ce conducerea de la Tbilisi, aflată sub influență rusă, a suspendat negocierile de aderare la Uniunea Europeană. A șasea zi consecutiv georgienii protestează în stradă, în mai multe orașe, în pofida suprimării dure de către poliție a acțiunilor de protest. Mai multe țări, între care Republicile Baltice și Canada, au anunțat sancțiuni împotriva oficialilor de rang înalt din Georgia în legătură cu represiunea acțiunilor susținătorilor apropierii de Uniunea Europeană.

Georgia este zguduită de demonstrații de când partidul de guvernământ Visul Georgian, care a obținut o nouă majoritate parlamentară la alegerile din octombrie, a anunțat că va opri discuțiile de aderare la Uniunea Europeană. Premierul georgian Irakli Kobakhidze a amenințat că îi va pedepsi pe oponenții politici, pe care îi acuză că se află în spatele violențelor care au avut loc la proteste. Poliția a acționat cu bruitalitate, declanșând tunuri cu apă și gase lacrimogene împotriva protestatarilor, unii fiind reținuți și maltratați.     

Președinta Georgiei Salome Zurabishvili s-a alăturat protestatarilor, exprimând temerea că actualul guvern de la Tbilisi conduce țara înapoi pe orbita Rusiei, mai ales după ce a adoptat legea agenților străini după modelul legii din Rusia care restrânge ONG-urile și mass-media finanțate din străinătate, precum și un proiect de lege controversat privind drepturile LGBT. Ea a declarat presei internaționale că Rusia, care a invadat deja Ucraina, duce un „război hibrid” împotriva Georgiei și a altor țări precum Moldova, dar și România, care este membră NATO și UE. Zurabishvili a cerut luni țărilor occidentale să sprijine „mișcarea națională pentru integrarea Georgiei în Uniunea Europeană”. „Sprijinul puternic din partea Occidentului este singura cale politică de ieșire din această criză. Nu există nicio altă rețetă politică”, a declarat președinta Georgiei, într-un interviu pentru Reuters.  

Ambasada SUA din Tbilisi a criticat pe 3 decembrie, partidul Visul Georgian pentru că a luat decizii care au renegat sprijinul Occidentului în țară și au declanșat revolta georgienilor. 

Canada a anunțat marți că intenționează să urmeze exemplul Țărilor Baltice și să impună sancțiuni împotriva oficialilor de rang înalt din Georgia în legătură cu represiunile împotriva protestatarilor. Ministrul canadian de Externe Mélanie Joly a exprimat solidaritatea Canadei cu poporul georgian, spunând că autoritățile țării sunt „îngrijorate de ceea ce încearcă Rusia să facă în Georgia”. Ea a mai spus că Ottawa va impune restricții „împotriva persoanelor, întreprinderilor și organizațiilor cheie care sunt implicate în abuzuri ale drepturilor omului sau în corupție”, pe baza propriului regim de sancțiuni.

Duminică, cele trei state baltice au anunțat că vor impune sancțiuni naționale împotriva celor „implicați în suprimarea protestelor legitime din Georgia”. Ulterior, pe 2 decembrie, a fost publicată o „listă neagră” comună cu numele celor cărora li se va interzice intrarea în Lituania, Letonia și Estonia. Pe această listă sunt 11 nume, printre care președintele de onoare al partidului de guvernământ Visul Georgian, Bidzina Ivanishvili, ministrul Afacerilor Interne Vakhtang Gomelauri, patru dintre adjuncții săi și încă cinci oficiali de rang înalt ai Ministerului Afacerilor Interne.

Din „povestea de succes” a Parteneriatului Estic, Georgia, o țară din Kaucaz, fostă republică sovietică, a regresat considerabil, în ultimul deceniu, alunecând spre autoritarism, sub influența puternică a Rusiei. Justiția, altădată reformată și puternică, a ajuns la răscruce de interese, iar presa și societatea civilă pierd rapid din libertăți. Influența și amestecul Rusiei în Georgia nu sunt noi, ci de lungă durată, implicând operațiuni hibride, propagandă, intervenții militare și două regiuni importante - Osetia de Sud și Abhazia - ocupate. Dezavantajată geografic și politic din cauza hotarului imens cu Rusia și departe de Uniunea Europeană, dar cu 80 la sută din cetățeni care se pronunță pentru integrarea euro-atlantică, Georgia nu a reușit, la recentele alegeri parlamentare, să iasă de sub ciubota rusească. O amplă anchetă realizată de CIJM dezvăluie cum s-a instalat influența rusească în Georgia. 

 

 

Cornelia Cozonac
04/12/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii