Cardiochirurgul Anatol Ciubotaru a fost restabilit în funcția de director al Spitalului Clinic Republican. Cum a reacționat medicul

Julieta Savițchi
17/10/2020

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis repunerea în funcție a fostului director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Anatol Ciubotaru, demis la 24 martie de Comisia pentru Situații Excepționale pentru că a dispus testarea pentru Covid-19 a șase subalterni de-ai săi, la un laborator privat. Decizia CSJ, care este irevocabilă, prevede repunerea în funcție a lui Ciubotaru începând cu data de 24 martie. Astfel, statul va trebui să-i achite salariul pentru timpul cât a lipsit forțat de la locul de muncă.

Avocata Cristina Țărnă, care este fiica lui Anatol Ciubotaru, a explicat decizia CSJ prin faptul că nu s-a indicat nici temeiul juridic (motivarea de drept) și nici temeiul faptic (motivarea de fapt), pentru care a survenit destituirea din funcția de director a reclamantului. „Nu au fost specificate care anume dispoziții ale Comisiei pentru Situații Excepționale au fost încălcate intenționat sau din neglijență de către recurentul Anatol Ciubotaru și care au dus la destituirea sa din funcție. Or, destituirea din funcție nu poate fi aplicată decât după cercetarea prealabilă a faptei imputate şi după audierea echitabilă a conducătorului instituției publice, condiție însă ce nu se atestă la caz”, a precizat apărătoarea.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Anatol Ciubotaru a declarat că așteaptă reacția Ministerului și ordinul de repunere în funcție. „Mandatul meu a expirat la data de 15 octombrie. Mă tem că se vor limita doar la achitarea salariului pentru perioada în care am lipsit. Dar, conform legii, trebuie să-mi permită să lucrez aceste șapte luni. Ei m-au privat de dreptul la muncă, de a-mi exercita funcția și trebuie să repare nedreptatea pe care au făcut-o. Dacă nu-mi vor permite să lucrez, voi apela din nou în judecată”, ne-a declarat cardiochirurgul.

Anatol Ciubotaru a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat și nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat, și nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor în spital. În locul său a fost numit director interimar Andrei Uncuță, care la 7 iulie a câștigat concursul organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) privind ocuparea funcției de director al Spitalului Clinic Republican.

Anatol Ciubotaru s-a adresat lui Uncuță pentru a i se permite să activeze în continuare în calitate de cardiochirurg, dar a fost respins. În schimb, Ciubotaru a fost acceptat de statul german, unde a fost angajat să organizeze un spital pentru tratarea bolnavilor infectați cu coronavirusul de tip nou.

Anatol Ciubotaru a contestat demisia sa în instanța de judecată, însă plângerea i-a fost respinsă atât de instanța de fond, cât și de Curtea de Apel Chișinău. Cele două instanțe au acceptat argumentele juristului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Andrei Șveț, precum că singurul laborator virusulogic din Republica Moldova acreditat de către Organizația Mondială a Sănătății este laboratorul virusulogic al Agenției Naționale Sănătate Publică, iar Anatol Ciubotaru a organizat testarea a șase angajați ai săi la laboratorul privat Invitro Diagnostics, care a constatat că patru dintre ei sunt infectați cu Covid-19.

Precizăm că, în scurt timp, Ministerul a renunțat la poziția sa privind recunoașterea doar a testelor efectuate de laboratorul ANSP, iar tot mai mulți funcționari publici au fost impuși să-și facă testele la laboratoare private, din contul statului sau din cont propriu.

Anatol Ciubotaru este profesor universitar și doctor hablitat în medicină. Timp de 15 ani a activat în domeniul chirurgiei toracice, iar de 25 de ani este cardiochirurg. Anterior, a fost director al Centrului de Chirurgie a Inimii. În 2011, a plecat în Germania unde a efectuat operații pe cord și a predat viitorilor cardiochirurgi. În 2015, a revenit în țară și a preluat conducerea SCR.

Julieta Savițchi
17/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii