Care sunt măsurile de sprijin pentru salariați în pandemie adoptate de Parlament

Irina Odobescu
14/10/2021
Foto soimbol: avantaje.ro

Parlamentul a votat joi, în lectură finală, măsurile de sprijin pentru salariați în perioada pandemică, inclusiv oferirea a două zile libere pentru angajații care se vor vaccina și achitarea a 50% din salariu pentru părinții cu copii în cazul suspendării procesului educațional. 

În cazul suspendării temporare a procesului educațional în regim fizic, vor fi acordate zile libere unuia dintre părinți sau tutorelui pentru supravegherea copiilor. Zilele libere vor se vor discuta cu angajatorul și vor dura pe toată perioada suspendării procesului educațional. Părinții vor primi indemnizații egale cu cel puțin 50 la sută din salariul de bază.

Angajații care se vor imuniza cu un vaccin anti-Covid vor primi două zile libere de la serviciu. Pe parcursul stării de urgență legată de Covid-19, angajatorii vor putea declara regim de activitate redusă pentru cel puțin 25% din numărul salariaților. Prin urmare, achitarea salariului va fi conform timpului lucrat. Statul va compensa diferența de salariu din buget. 

Angajatorii vor putea declara șomaj tehnic. În cazul în care indemnizația pentru șomaj tehnic va fi plătită din bugetul de stat, locurile de muncă ocupate de persoanele pentru care au fost plătite aceste indemnizații nu vor putea fi reduse pe o perioadă cel puțin egală cu perioada șomajului tehnic pentru care au fost plătit aceste indemnizații, cu excepția situațiilor de insolvabilitate.

Irina Odobescu
14/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii