Care sunt recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru redeschiderea școlilor

Irina Odobescu
04/08/2020
Foto: bistriteanul.ro

Organizația Mondială a Sănătății în Moldova (OMS) a propus o serie de recomandări pentru reluarea procesului de studii școlilor începând cu 1 septembrie 2020. OMS îndeamnă instituțiile de învățământ să aplice politica „stai acasă dacă nu te simți bine”și să ia în vedere opțiunile de examinare a elevilor la revenirea în școală. 

OMS accentuează că închiderea sau redeschiderea școlilor poate să afecteze siguranța și securitatea elevilor, iar copiii cei mai vulnerabili ar putea să necesite atenție specială. Școlile trebuie să ia în considerare, semnalează organizația, instruirea personalului și a elevilor, stabilirea unui program zilnic de curățenie, disponibilitatea instalațiilor de igienizare a mâinilor și prevederile naționale și locale privind utilizarea măștilor. De asemenea, organizația recomandă instituțiilor de învățământ să asigure sau, după necesitate, să extindă serviciile esențiale, inclusiv alimentația în școală, precum și sprijinul psiho-social. 

Respectarea distanței de un metru presupune lărgirea spațiului între bănci și etapizarea recreațiilor și a pauzelor pentru prânz, limitarea interacțiunii între clase sau grupurile de vârstă, luarea în considerare a reducerii numărului de elevi în clasă sau alternarea programelor de frecventare, precum și asigurarea unei bune ventilări în sălile de clasă.

Printre riscurile enumerate de OMS se numără transportarea elevilor la și de la școală. Pentru respectarea distanței, instituțiile ar putea să procure un număr mai mare de autobuze. Dacă este posibil și sigur, ar fi benefică menținerea geamurile autobuzelor, autocamionetelor și altor vehicule deschise când elevii sunt în interior.

Măsurile înaintate de OMS vin să completeze hotărârea Comisiei Extraordinare Naționale în Sănătate Publică pentru reluarea procesului de învățământ în anul școlar 2020–2021.

Irina Odobescu
04/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii