Cavcaliuc este acuzat de organizarea unei provocări și riscă sancțiuni din partea CEC

Ilie Gulca
05/07/2021
Gheorghe Cavcaliuc, președinte PACE

Deși avea interdicție să meargă în Rusia, liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, s-a deplasat deliberat la Moscova. El nu a fost reținut abuziv de către autoritățile ruse. Astfel, membrii PACE sunt acuzați de organizarea unei provocări, fapt pentru care riscă sancțiuni din partea Comisiei Electorale Centrale. Toate aceste detalii au fost comunicate, duminică după-amiază, de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).   

Toate circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări puse la punct și realizate premeditat de către reprezentanții PACE. Despre acest fapt vor fi informate în modul stabilit de lege autoritățile competente din Republica Moldova, inclusiv autoritatea electorală”, a menționat într-un comunicat MAEIE al Republicii Moldova, care face referire la informație operativă recepționată de la autoritățile ruse.

MAEIE susține că reprezentanții PACE au încercat să implice și cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Federația Rusă în organizarea unei provocări.

„Astfel, pretinsa întâlnire cu alegătorii a fost programată la Sankt Petersburg pentru 4 iulie curent. Considerăm că atragerea în mod conștient a cetățenilor în provocări deliberate este inadmisibilă. Acest fapt poate fi comunicat cu titlu separat Comisiei Electorale Centrale”, indică sursa citată. MAEIE a atras atenţia asupra necesităţii respectării prevederilor legale în vigoare pentru călătoriile în străinătate, inclusiv în scopul desfășurării întâlnirilor cu diaspora.

De asemenea, MAEIE a condamnat protestul desfășurat la sediul ministerului, pe care îl consideră „concertat cu acțiunile de la Moscova ale reprezentanților aceluiași partid, care a avut ca scop promovarea în societate a unor mesaje politice bazate pe fapte eronate și informații neverificate”.

În noaptea zilei de duminică, Cavcaliuc a ajuns în Republica Moldova, acuzând autoritățile moldovenești de faptul că nu i-au acordat niciun sprijin.

Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, și alți doi membri ai acestei formațiuni au anunțat duminică dimineață că au fost reținuți pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova, capitala Federației Ruse.  

 

Ilie Gulca
05/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii