Cazurile de tortură din Penitenciarul nr. 13, condamnate de Fundația „Freedom Moldova”: „Este inacceptabil să se recurgă la forță și mascați”

Anticoruptie.md
09/06/2017
sursa foto: trm.md

Fundația „Freedom Moldova” condamnă cazurile de aplicare a torturii împotriva deținuților din Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, semnalate zilele trecută în presă. Potrivit unui comunicat de presă al organizației, este „absolut inacceptabil faptul ca administrația instituțiilor penitenciare, care dispune de suficiente pârghii de influență asupra persoanelor, drepturile cărora deja sunt suficient de limitate, să recurgă la forță, mascați și tortură”.

Potrivit reprezentanţilor fundaţiei, ceea ce s-a întâmplat a fost posibil doar din cauza indiferenței tuturor instituțiilor responsabile de starea de lucruri în Justiție și instituțiile penitenciare, în primul rând a Ministerului Justiției și a Procuraturii Generale. Totodată, susţin ei, angajații Detaşamentului cu destinaţie specială „Pantera” tot mai des sunt folosiți pentru intimidarea și aplicarea forței fizice nu doar față de deținuți, dar și în raport cu jurnaliştii, activiștii civici, avocați, în timpul proceselor de judecată de rezonanță (dosarul Platon, dosarul Filat, anterior dosarul așa-numitului „grupul Petrenco”).

„Freedom Moldova” insistă pe investigarea rapidă a cazurilor de tortură care ar fi avut loc zilele trecute în Penitenciarul nr. 13. Fundația accentuează că potrivit informațiilor apărute în presă, la 5 iunie curent, în Penitenciarul nr. 13, au avut loc percheziții, în cadrul cărora, au fost găsite câteva obiecte interzise, iar în rezultat, presupușii vinovați au fost bătuți de către angajații din detaşamentul cu destinaţie specială „Pantera” .O parte din cei bătuți sunt minori, fapt confirmat și de angajații Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, care personal au vizitat Penitenciarul nr.13.

„Fundația pentru Protecţia Drepturilor Omului  «Freedom Moldova», în primul său raport periodic, a atenționat asupra faptului, că activitatea Penitenciarului nr. 13, este însoțită de numeroase plângeri și scandaluri, legate de atitudinea dură a administrației cu persoanele arestate și deținuții, precum și limitarea drepturilor elementare ale acestora. În repetate rânduri, diverse persoane deținute în Penitenciarul nr. 13, avocaților lor, dar și organizații neguvernamentale și Avocatul Poporului au comunicat că în Penitenciarul nr. 13 condițiile de detenție nu corespund cerințelor minime, iar administrația Penitenciarului nr. 13, de fapt, instaurează propriile reguli, care înăspresc prevederile existente”, se mai arată într-o declarație a „Freedom Moldova”.

Contactat de portalul Anticoruptie.md, Oleg Pantea, șeful Direcţiei relaţii publice, mass-media şi secretariat din cadrul Departamentului Instituții Penitenciare, ne-a declarat că a fost inițiată o anchetă pentru a verifica informațiile apărute în presă despre aplicarea torturii în Peniteciarul 13. „În toate penitenciarele au loc acțiuni planificate care se fac cu sau fără participarea «Pantera» și care nu întotdeauna au o finalitate acceptabilă pentru deținuți. Mă refer la măsurile de percheziții care deranjează. Totuși, cazuri de tortură nu au fost constatate. Reprezentanţii Avocatului Poporului pentru drepturile copilului vor depune un demers la Procuratură, așa că și ei vor verifica”, a precizat Pantea.

Fundația „Freedom Moldova” a fost fondată de fostul deputat Grigore Petrenco, care ar fi fost recunoscut de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei drept deţinut politic. Totuși, presa din Republica Moldova a semnalat anterior mai multe probleme de integritate în cazul lui Petrenco.

Anticoruptie.md
09/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii