Ce au depistat inspectorii ANSP în timpul controalelor în școli

Irina Odobescu
24/09/2020
Foto: MECC via Facebook

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a întocmit până în prezent procese verbale la mai multe instituții de învățământ. Inspectorii au depistat în școli pereți care nu pot fi spălați cu dezinfectanți și puncte medicale și/sau grupuri sanitare care nu corespundeau condițiilor sanitaro-igienice. De asemenea, au fost scrise prescripții în cazul lipsei sau necompletării registrului persoanelor febrile și neprezentarea la timp a actelor. 

„Instituțiile de învățământ bineînțeles că se străduie să respecte toate prevederile antiepidemice și să efectueze activitatea educațională în siguranță. Nu se întocmește procesul-verbal dacă e vorba de detalii care pot fi remediate. În acest caz inspectorii vin cu o prescripție și se stablesc termeni rezonabili pentru soluționare. Acum au fost evaluate mai mult instituțiile de educație private care sunt gata să își reia activitatea. Singura amendă a fost pusă directoarei unei instituții de învățământ care a permis desfășurarea unei activități festive cu încălcarea normelor antiepidemice”, a precizat pentru Anticoruptie.md inspectoarea principală a Direcției control de stat a ANSP, Cristina Magu Spînu.

De la începutul pandemiei, spune aceasta, activitatea unei singure instituții private a fost sistată, pentru că au fost constatate mai multe nereguli. Până în prezent, doar directoarea din Hiliuți, care a admis ca oficiali fără măști să participe la inaugurarea unui bloc sanitar, a fost sancționată cu 1.000 de lei, după autosesizarea ANSP. 

Irina Odobescu
24/09/2020

Comentarii