Ce companie va construi Arena Chișinău. E singurul participant la concurs

Anticoruptie.md
13/07/2018
Foto: captură privesc.eu

Compania Summa din Turcia este partenerul privat selectat de stat pentru a construi Arena Chișinău. Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a anunțat, în cadrul unui briefing de presă de vineri, 13 iulie, că firma respectivă este singura companie care a depus dosarul în concurs. Lucrările urmează să înceapă la finele lunii august.

Deși agenții economici au avut la dispoziție 60 de zile pentru a participa la concurs, acesta fiind inițiat la data de 5 mai, doar compania din Turcia a depus dosarul. „Au fost utilizate toate formele ca informația să ajungă și la participanții din afara țării, nu doar cei din Republica Moldova. Am folosit toate misiunile diplomatice ale Republicii Moldova în afara țării, cât și misiunile diplomatice străine în Republica Moldova”, a subliniat ministrul Chiril Gaburici în cadrul briefingului de presă.

„Comisia de evaluare a ofertelor a constatat eligibilitatea companiei pe toate pozițiile. Aceasta are experiență generală în domeniul construcțiilor de minimum trei proiecte de proiectare și construcție realizate pe parcursul anilor 2013-2017, cu o valoare de cel puțin 30 de milioane de euro per proiect, are experiență în construcția edificiilor de profil sportiv, similare obiectivului parteneriatului public privat, arene, complexe sportive, stadioane, fiind realizat minimum un proiect pe parcursul ultimilor cinci ani, și fiind eligibile și proiectele în derulare cu un grad de execuție de peste 50%. Aceste obiective sunt complexe sportive din Senegal și Federația Rusă. Cifra de afaceri medie anuală a companiei din activități de construcții este de cel puțin 50 de milioane de euro pe an în ultimii trei ani. Firma are acces la linii de finanțare de minimum 50 de milioane de euro de la instituțiile bancare cu reputație”, a declarat ministra Monica Babuc.

Compania Summa a construit mai multe edificii în Republica Moldova, cum ar fi centrul comercial Shopping MallDova, complexul rezidențial Crown Plaza, Hotelul Leogrand și spitalul Medpark, iar președintele Summa Group, Bora Selim, face parte din Consiliul Economic pe lângă președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. În ultimii 20 de ani compania a căpătat statut de participant de bază şi unul din cei mai mari de pe piaţa imobiliară a regiunii Europei de Vest şi ţărilor CSI.

Anterior, un grup de organizații neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, și-a exprimat, printr-un apel făcut public, îngrijorarea în legătură cu procedurile netransparente și riscurile de corupție prin care este promovat proiectul Arena Chișinău. Semnatarii apelului, adresat mai multor instituții ale statului și parteneri de dezvoltare, atenționa că parteneriatul public-privat pentru realizarea proiectului Arena Chișinău este promovat cu o grabă nejustificată, cu încălcări de procedură și în condiții netransparente. Organizațiile semnatare și-au manifestat îngrijorarea față de acțiunile ulterioare prin care va fi realizat proiectul, precum ar fi elaborarea caietului de sarcini, selectarea investitorului și punerea în practică a parteneriatului public-privat, care ar ascunde interese private și comportă suspiciuni de corupție și gestionare frauduloasă a banilor și patrimoniului public. 

Mai mulți experți spun că Proiectul „Arena Chișinău” este unul electoral. Deși urmează să fie realizat din resurse publice, proiectul a fost lansat în cadrul briefingului de presă al democraților. „Primele discuții despre această arenă au fost cu conducerea partidului și din toate analizele mi-a revenit și mie, în calitate de vicepreședinte al partidului, să îmi asum analiza preliminară și să vin cu analiza fezabilității. Ideea poate s-a vehiculat, dar echipa partidului a fost cea care a analizat și a pregătit planul și absolut tot. Am transmis colegilor de la Guvern și suntem bucuroși că ne susțin”, a menționat Andrian Candu.

În acceași zi, portalul de știri unimedia.info a scris că imaginile video prezentate de Andrian Candu sunt luate dintr-un video de pe Youtube, publicat încă în 2014. „De fapt, între ceea ce a prezentat PD și Andrian Candu în persoană și proiectul franțuzesc nu există nicio diferență, dimpotrivă, democrații nu au avut nicio reținere în a-l prelua integral păstrând chiar și logourile proiectului Arenei Dunkerque din Nordul Franței, așa cum se vede foarte clar în facsimilul de mai jos.”

Ziarul de Gardă  a scris că proiectul „Chișinău Arena”, lansat și promovat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, și cei doi fini ai săi, Andrian Candu și Dorin Damir, este plin de incertitudine. Imaginile video de la lansare au fost preluate neautorizat de la o companie franceză, terenul este scos din circuitul agricol cu pierderi de circa 90 de milioane de lei, care nu vor fi compensate, iar statul a alocat 200 de milioane de lei pentru edificarea arenei din fondul pentru reparația drumurilor, bani care sunt prevăzuți în bugetul pentru anul 2018 din fonduri externe. Aceasta se întâmplă cu opt luni înainte de alegerile parlamentare și cu două luni înaintea alegerilor locale generale din mun. Chișinău. 

Anticoruptie.md
13/07/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii