Ce oportunități oferă pentru Energocom piața spot a gazelor naturale a Bursei Române de Mărfuri Est

Ilie Gulca
01/10/2024
Directorul Executiv al SRL BRM Est, Ion Lupulescu. Foto: capital.market.md

Bursa Română de Mărfuri Est (BRM Est), compania din Republica Moldova a Bursei Române de Mărfuri, a făcut operațională piața spot a gazelor naturale pe platforma de tranzacționare pe care o administrează. Directorul Energocom, Victor Bânzari, a explicat pentru Portalul Anticoruptie.md oportunitățile oferite de această platformă pentru operatorii de gaze din Moldova.

„Piața de până acum de pe Bursa Română de Mărfuri oferea posibilitatea unor contracte bilaterale pentru care se organizau licitații. Acum, a venit bursa în Moldova, s-au înregistrat operatorii, ei anunță cantitatea pe care vor să o cumpere, întreabă prețul etc. În condițiile actuale, pe decembrie, de exemplu, estimezi că vei consuma un milion de metri cubi, dar din cauza condițiilor meteo, consumi 1,1 milioane. Sau, dimpotrivă, vremea e caldă și consumi doar 900.000 de metri cubi. Pentru a vinde surplusul de gaze sau să cumperi cantitatea lipsă, organizezi licitații în fiecare zi. Până acum, exista doar posibilitatea de a cumpăra gaze doar pentru o lună. Acum însă poți să cumperi doar pentru o zi”, a explicat directorul Energocom, Victor Bânzari.

Această posibilitate, a adăugat el, oferă capacitatea de a echilibra consumul, de a evita pierderile provocate de estimarea incorectă a consumului.   

Energocom a precizat pe pagina sa de Facebook că, până pe 30 septembrie, pe BRM Est se derulau tranzacții angro, cu excepția câtorva cazuri de retail/ consumatori non-casnici. Piața spot vizează tranzacții pentru piața de astăzi (Intraday) și cea de mâine (Day Ahead).

Compania Energocom a fost prima care a depus setul de acte pentru a avea acces la piața spot, iar după ce s-a înregistrat a vândut câte un Megawat-oră de gaze în calitate de cantitate-test, pentru piața zilei următoare, respectiv, piața intrazilnică.

Până la punerea în funcțiune a pieței spot, echilibrarea era făcută de Vestmoldtransgaz la sfârșitul lunii, „era complicat”, a subliniat directorul Energocom. Compania de stat a comunicat că este pregătită să ofere prețuri competitive în conformitate cu procedura de tranzacționare aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), asigurând securitate energetică și aliniere la standardele europene din domeniul energetic.

Bursa Română de Mărfuri Est SRL a fost deschisă în 2021 în Republica Moldova, având ca acționar Bursa Română de Mărfuri – cel mai vechi operator privat de piețe centralizate de tranzacționare a mărfurilor din România.

Pe 14 martie 2022, ANRE a aprobat funcționarea Bursei Române de Mărfuri Est SRL ca operator al platformei de tranzacționare a gazelor naturale în Republica Moldova ca urmare a cererii depuse de Moldovatransgas SRL.

Una dintre prioritățile companiei este menținerea unui dialog permanent cu participanții la piață și stabilirea unor standarde înalte de calitate prin identificarea și oferirea celor mai avansate produse de tranzacționare membrilor de pe piețele de gaze naturale.

Bursa Română de Mărfuri Est SRL este un pion important în implementarea soluțiilor inovatoare în domeniul gazelor naturale, fiind singura bursă de pe teritoriul Republicii Moldova care operează în temeiul legii. Un alt deziderat al companiei este valorificarea accesului Republicii Moldova la piața europeană prin identificarea celor mai eficiente alternative pentru livrările de gaze naturale, inclusiv creșterea securității energetice a țării.

Ilie Gulca
01/10/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii