Ce se întâmplă cu Gazoductul Ungheni–Chișinău? Experți: „Negocierile cu Gazprom se desfășoară în condiții dezechilibrate”

Anticoruptie.md
14/06/2019
Expert Grup

Pe fundalul unei crize politice fără precedent, Republica Moldova ar putea să compromită proiectul de interes național Gazoductul Ungheni–Chișinău. Dacă autoritățile moldovenești îi acordă monopol pe termen lung gigantului rusesc, Gazprom, Gazoductul Ungheni–Chișinău ar putea să fie compromis. Acestea sunt îngrijorările experților exprimate vineri, 14 iunie, în cadrul Conferinței Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” „Gazoductul Ungheni-Chișinău: perspective până și după 2020”.

„Trebuie să lăsăm la o parte atitudinea politică negativă față de România și Uniunea Europeană, iar atenția decidenților politici și a instituțiilor să se concentreze pe facilitarea și accelerarea conectării la piața de gaze din Vest”, se menționează într-o declarație publicată de Centrul Analitic Independet „Expert-Grup”.

„La nivel investițional, este necesară protejarea operațiunilor de construcție ale companiei române Transgaz SA, atât în România cât și în Moldova, de efectele politicilor bugetar-fiscale ale autorităților române, care pot afecta bugetele alocate pentru construcție”, subliniază sursa citată.   

De asemenea, experții au relevat că negocierile privind un nou acord de furnizare de gaze dintre Republica Moldova și gigantul rusesc se desfășoară în condiții dezechilibrate. Ei au propus soluții pentru situația în care Gazprom refuză să semneze contractul cu Republica Moldova. Trebuie relevat că Republica Moldova nu are alternativă de asigurare cu gaze furnizorului rusesc.  

„Dacă semnezi contractul astăzi cu Gazprom și faci unul pe termen lung care garantează monopolul Gazpromului, s-ar putea întâmpla să blochezi accesul unor noi furnizori”, a observat Otilia Nuțu de la Expert Forum.

Pentru a evita o asemenea situație, aceasta consideră necesară stabilirea unor discuții în format tripatit între Republica Moldova, Ucraina și România cu mediere din partea Uniunii Europene.

„Ce se întâmplă dacă Gazprom va ocoli tranzitul prin Ucraina? Ce alternative există? Poate R. Moldova să importe gaz din UE prin rețeaua ucrainenă. În Republica Moldova sunt atâtea restricții tehnice care vizează imporul de gaz din Ucraina. Aceste restricții ar putea fi eliminate”, a propus ea.  

Nuțu a menționat că România poate să furnizeze la capacitate maximă Republicii Moldova gaz doar că în Moldova nu există posibilitatea de înmagazinare.

„În Ucraina există depozite de înmagazinare și s-ar putea importa gaz vara din România și să fie înmagazinat în Ucraina, după care transportat în Moldova”, a afirmat experta.

Totodată, Otilia Nuțu a relatat cazul unor companii din România care au exportat gaz în Moldova în cantități mici până în 2017 și acum nu mai exportă. „Ar trebui să ne întrebăm de ce? Lucrurile astea ar trebui să pună pe gânduri autoritățile moldovenești și să înțeleagă exact de ce”, a menționat sursa citată.

În plus, experta a comentat evoluțiile de pe piața energiei electrice din Republica Moldova. „Și eu, uitându-mă de afară, aș vrea să înțeleg de ce a plecat Union Fenosa? Cine a venit în loc? Cum se fac licitațiile pentru energie electrică? În fiecare an observăm că nu a fost atât de concurențială precum ar fi trebuit să fie? Ce are de gând să facă Guvernul Moldovei”.

        

      

Anticoruptie.md
14/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii