Ce spun specialiștii după ratificarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova. Cum ar putea fie redusă violența domestică

Olga Stăvilă
15/10/2021

Ratificarea Convenției de la Istanbul de către Parlamentul Republicii Moldova este un lucru benefic care va ajuta la reducerea fenomenului de violență domestică, larg răspândit în Republica Moldova, sunt de părere specialiștii care lucrează pe această zonă.

,,Valoarea adăugată a Convenției este că ea are o viziune strategică de durată, cum să previi formele de violență, cum să educi, cum să intervii și cum să oferi sprijin celor care se confruntă cu ea și cum poate să rupă lanțul acesta al violenței. În Republica Moldova avem anumite legi bune, dar care eșuează la implimentare”, a opinat activista civică Alina Andronache pentru Anticorupție.md

Ea a mai menționat că majoritatea serviciilor de prevenire a violenței împotriva femeilor și a violenței domestice au fost create cu suportul societății civile.

„Este timpul că Republica Moldova să investească mai multe resurse în dezvoltarea acestor servicii, chiar dacă procesul va fi unul de durată. Faptul că există o autoritate internațională care va supraveghea prevederile Convenției, asta nu va permite de a ne eschiva de la unele măsuri, pentru că se întâmplă și astfel de cazuri”, a mai adăugat Andronache.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul, a fost ratificată, joi, în Parlament, cu votul a 54 de deputați PAS.

„Aceasta este o chemare adresată societății, este o invitație cu caracter oficial pentru egalitatea dintre femei și bărbați”, a afirmat Doina Gherman, președintele comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană.

Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Modova șe angajează să deburseze resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, deschise 24/24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere juridică și psihologică, dar și să fie luate măsuri ca violența impotriva femeilor să fie pedepsită în conformitate cu legislația în vigoare.

De la apariția sa în 2012, Convenția a fost semnată de 46 din 47 de state-membre ale Consiliului Europei, inclusiv UE, iar 34 de țări au și ratificat-o. Convenția a fost ratificată atît de state cu valori patriarhale și religioase pronunțate, precum Turcia, Georgia, Spania, Slovenia, România, Polonia, Grecia sau Croația; de state cu societăți multiculturale și multietnice, precum Franța sau Germania; cât și de state campioane în combaterea violenței, cum ar fi Suedia, Finlanda, Danemarca, Austria sau Belgia.

Numărul cazurilor de violență în familie, sesizate și înregistrate de autorități, este în continuă creștere, anul trecut cifra ajungând la aproape 13.000.

Conform studiului „Evaluarea răspunsului sistemului de justiție penală la cazurile de violență în familie”, realizat în patru regiuni ale țării: Criuleni, Soroca, Cimișlia și Comrat, de Centrul de Drept al Femeilor, în anul 2020, autoritățile au fost sesizate în 12.970 de cazuri de violență în familie, cu peste 1.100 de cazuri mai multe decât în anul 2019 și cu aproape 2.000 de cazuri mai multe decât în anul 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

Olga Stăvilă
15/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii