Combaterea corupției la toate nivelurile și consolidarea instituțiilor democratice, precum și promovarea funcționării eficiente a tribunalului anticorupție, care să-și concentreze activitatea pe dosare de mare corupție sunt printre măsurile de luptă cu corupția ale președintei alese Maia Sandu, anunțate în electorală. Sandu a fost una dintre cei șapte candidați în alegeri pentru fotoliul de președinte al Republicii Moldova care a inclus în programul său electoral măsuri de luptă cu corupția.
„Voi acționa ferm pentru a asigura transparență în toate procesele decizionale, combaterea corupției la toate nivelurile și consolidarea instituțiilor democratice. Voi susține reforme care să întărească statul de drept, să asigure integritatea și independența justiției și să garanteze libertatea presei”, a scris Maia Sandu în programul său electoral.
În contextul reformei justiției președinta și-a propus drept obiective să insiste pe „funcționarea eficientă a tribunalului anticorupție, care urmează a fi înființat. Voi pleda pentru ca judecătorii din acest tribunal să se concentreze pe dosare de mare corupție, ca să fie evitate la maximum tergiversările și să fie pronunțate soluții în timp util”. Totodată, va fi promovată reformarea din temelie a cadrului legal și instituțional cu privire la recuperarea bunurilor infracționale, care să permită recuperarea mai rapidă a banilor.
În efortul de combatere a corupției, Sandu promite, până la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, să pună accent pe „asocierea și integrarea cât mai rapide în programe și inițiative ale UE care contribuie la protejarea ordinii publice, combaterea criminalității organizate, asigurarea securității cibernetice, combaterea dezinformării, corupției și spălării banilor”.
Sâmbătă, 9 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a declarat valabile alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, în turul II al cărora a ieșit învingătoare candidata PAS Maia Sandu. Rezultatele alegerilor prezidențiale urmează să fie confirmate de Curtea Constituțională a Republicii Moldova.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii