CEC a obligat 18 partide politice să prezinte rapoarte financiare

Anticoruptie.md
18/08/2016
Ședința CEC. Foto: cec.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) a obligat 18 partide să prezinte până la 15 septembrie rapoartele financiare pentru primul semestru al anului 2016. În caz contrar, Comisia va putea aplica sancțiuni. Decizia a fost luată la ședința instituției de joi, 18 august, după ce membrii CEC au analizat rapoartele prezentate de formațiunile politice. 

În vizorul CEC au ajuns următoarele partide: Partidul Politic Partidul Agrar din Moldova, Partidul Socialist din Moldova, Partidul Legii şi Dreptăţii, Partidul Popular Creștin Democrat, Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда", Partidul Politic pentru Unirea Moldovei, Partidul Politic Noua Opțiune Istorică, Partidul Republican din Moldova, Partidul European, Partidul Politic „Partidul Popular Democrat din Moldova”, Partidul „Moldova Unită - Единая Молдова", Partidul Mişcarea „Acţiunea Europeană, Partidul Politic „Pentru neam și țară”, Mişcarea Social - Politică a Romilor din Republica Moldova, Partidul „Patrioții Moldovei”, Partidul Politic „Partidul Societății Progresiste”, Partidul Politic „Dreapta”, Partidul Politic Partidul „Renaștere”. 

Totodată, CEC va solicita Inspectoratului Fiscal Principal de Stat să verifice proveniența donațiilor ce depăşesc suma de 75.000 de lei, virate partidelor.

Tot în ședinaț de joi, Comisia a stabilit cuantumul subvențiilor lunare alocate formațiunilor. Astfel, cuantumul subvenției lunare pentru fiecare vot valabil exprimat acordat partidelor politice şi blocului electoral în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 este de circa 1,11 lei, iar cuantumul subvenției lunare pentru fiecare vot valabil exprimat în cadrul alegerilor locale generale din 14 iunie este de circa 0,47 lei. Subvențiile de la bugetul de stat se vor transfera lunar începând cu luna august 2016. În acest scop, din bugetul de stat pentru anul 2016 au fost alocate aproape 40 de milioane de lei.

Membrii CEC au aprobat și regulamentele cu privire la particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, finanțarea activității grupului de inițiativă și au ajustat mai multe modificări la cadrul normativ ce reglementează organizarea și desfășurarea scrutinului de la 30 octombrie, când ar urma să fie ales șeful statului.

Anticoruptie.md
18/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii