CEC a publicat rapoartele financiare despre donatorii partidelor, după sesizarea făcută de Anticoruptie.md. Informația continuă însă să fie restricționată parțial

Anticoruptie.md
27/12/2018
Ședința Comisiei Electorale Centrale Foto: CEC

Comisia Electorală Centrală a publicat în seara zilei de miercuri, 26 decembrie, rapoartele financiare privind donatorii partidelor și candidaților electorali, dispărute după schimbarea interfeței paginii web a instituției. Aceasta s-a întâmplat după ce portalul Anticoruptie.md a semnalat că după relansarea site-ului lipsea informația despre finanțatorii partidelor și concurenților electorali. CEC însă continuă să restricționeze o parte din informația despre donatorii partidelor.

În cursul zilei de miercuri, 26 decembrie, pe site-ul CEC nu erau disponibile rapoartele financiare despre donatori ale 
candidaților electorali. Foto: captură cec.md

Varianta nouă a site-ului Comisiei Electorale Centrale a fost realizată în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Eva Bounegru, manageră de proiect în cadrul PNUD, ne-a declarat că: „PNUD a oferit suport în dezvoltarea versiunii noi a paginii oficiale a Comisiei Electorale Centrale cu scopul de a asigura o interfață cu informație structurată ergonomic, modular, cu un mecanism de navigare și căutare a informației îmbunătățit, care să reducă semnificativ timpul de procesare a solicitărilor și să asigure o precizie înaltă de găsire a documentelor și/sau a informației publicate. De asemenea, PNUD a asigurat migrarea exhaustivă a informației și datelor din pagina veche în cea nouă, cu peste 140 de mii de documente migrate. Versiunea precedentă a paginii web nu mai corespundea din punct de vedere a rigorilor tehnologice moderne și nici din punct de vedere a accesibilității utilizatorilor pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilități. Astfel, a fost realizat un nou concept care să permită implementarea unei soluții dinamice, cu instrumente de configurare facilă a aspectului interfeței, fiind și accesibilă pe diferite dispozitive (PC, laptop, tabletă, smatphone). Odată dezvoltată versiunea nouă a paginii oficiale cec.md, aceasta a fost predată beneficiarului, care este direct responsabil de migrarea completă, ajustarea, completarea și actualizarea informației”, a menționat Eva Bounegru.

Din rapoartele financiare ale partidelor politice și candidaților electorali lipsește informația despre locul de muncă și anul nașterii persoanelor care fac donații. Aceasta, în pofida faptului că CEC a fost obligată să facă publice aceste informații, într-un proces de judecată, inițiat în 2016, de către Centrul de Investigații Jurnalistice.  În 2017, CEC a fost obligată de către Judecătoria Chișinău să ofere acces la listele de subscripţie depuse de grupurile de iniţiativă pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, precum şi la rapoartele financiare ale celor înscrişi în cursa electorală, cu indicarea datelor privind locul de muncă al donatorilor. Hotărârea instanței de judecată a rămas definitivă, dar CEC nu s-a conformat și nu a îndeplinit decizia judecătorească. 

„Instanţa reţine şi faptul că din momentul în care candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi-au dat acordul de a candida la o funcţie publică şi din momentul includerii în listele electorale, aceştia şi-au dat şi acordul pentru a face cunoscute şi datele despre aceştia. Or cetăţenii urmează să cunoască pentru cine îşi dau votul. Astfel se prezumă că aceştia şi-au dat acordul şi la furnizarea informaţiilor solicitate de reclamant”, se arată în hotărârea motivată.  

Amintim că CEC a restricționat accesul la informația despre donatorii partidelor și candidaților electorali după ce în 2010, 2014 și 2015 echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a aratat în câteva anchete de presă legătura dintre donatorii partidelor și achizițiile publice, conexiuni între oameni de afaceri şi partidele politice sau că șomeri, pensionari, funcționari publici cu venituri mici fac donații generoase, de zeci și sute de mii de lei, către anumite partide politice.

Anticoruptie.md
27/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii