CEC nu a publicat în termenul stabilit de lege rapoartele anuale ale partidelor politice pentru anul 2019

Cornelia Cozonac
03/04/2020

Comisia Electorală Centrală nu a publicat până la 31 martie, așa cum o cere legea, rapoartele anuale ale partidelor politice pentru 2019. Asociația Promo Lex și-a exprimat, într-un apel public, îngrijorarea în legătură cu „lipsa de transparență în reflectarea procesului de recepționare a rapoartelor financiare ale partidelor politice”, mai ales că CEC nu a publicat nicio informație cu privire la numărul rapoartelor și data prezentării acestora.  

„Atragem atenția că autoritatea electorală a dispus ca începând cu 1 ianuarie 2020, partidele politice să prezinte rapoartele financiare prin intermediul modulului SSI „Control Financiar”, subsistem al SIAS „Alegeri”. Mai mult, la 48 ore din momentul prezentării raportului, adică cel târziu începând cu 2 aprilie 2020  părțile interesate trebuie să aibă acces de vizualizare și preluare a datelor din rapoarte”, se arată în apelul Promo Lex.

Promo Lex accentuează „lipsa unei atitudini proactive și transparente a CEC în gestionarea subiectului atenționării partidelor, prezentării, recepționării și publicării rapoartelor financiare în condiții de situație excepțională sau după caz inițierea procedurilor de prelungire a termenului pentru prezentarea rapoartelor financiare”.

În apelul făcut public, Promo Lex cere Comisiei Electorale să publice  pe pagina web rapoartele  privind gestiunea financiară a partidelor pentru anul 2019, să sesizeze, dacă este necesar,  Comisia pentru Situații Excepționale ca să prelungească termenul pentru prezentarea rapoartelor financiare, să someze partidele politice care nu au prezentat rapoartele anuale,  să interpeleze Serviciului Fiscal de Stat și a partidelor politice, privitor la utilizarea de către partidele politice a echipamentelor de casă și control, numărul acestora în posesia fiecărui partid și modalitatea de utilizare în privința colectării veniturilor (donații, cotizații, venituri obținute din activitatea economică) a partidelor politice. De asemenea, organizația cere să fie publicată pe pagina web a CEC informației recepționată de la Serviciul Fiscal, întrucât aceasta este de interes public.

Comisia Electorală Centrală nu a avut deocamdată o reacție publică la Apelul Promo Lex. Ultima decizie luată de CEC datează cu 15 martie. 

 

Cornelia Cozonac
03/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii